CORRESPONDENCIA ANNA ROSSELL-XEC MARQUÈS

  • L'escriptora Anna Rossell / La escritora Anna Rossell

CARTA D'ANNA ROSSELL AL TEÒLEG I SALESIÀ XEC MARQUÈS

*

CARTA DE ANNA ROSSELL AL TEÓLOGO Y SALESIANO XEC MARQUÈS

Al original catalán sigue la traducción al español

El Masnou, 14-12-2016

Estimat amic,

disculpa si aquesta carta no és la meva resposta habitual a la teva darrera; és que l’ànima em reclama abordar amb urgència un altre tema, que sempre m’ha semblat més que necessari i que el teu darrer correu privat m’ha tornat a refrescar i a fer saltar les alarmes. Abans d’ahir m’escrivies que una noieta del vostre Centre d’Estudis de Formació Professional, la Christabelle, havia mort diumenge, que la mare havia vingut a donar-vos la notícia. La meva primera reacció va ser d'estupefacció: com pot ser que una noieta –gairebé una nena- mori?; és antinatural. Vaig pensar que seria degut a una malaltia que, al continent africà, no devia haver pogut parar-se o guarir-se a temps. La meva estupefacció, però, va esdevenir profunda tristesa i ràbia continguda, quan ahir vespre, havent-te preguntat jo per la causa de la mort-, em vas respondre que havia estat “causada per un intent d’avortament a base d’ingestió de productes que li havien aconsellat”.

La tristesa i el profund dolor van barrejar-se, llavors, amb un fort sentiment d’indignació. Sí, indignació. No em podia treure del cap la noieta ni un sol moment, m’ha costat adormir-me aquesta nit...

I és que costa contenir-se quan, tenint clara la causa de les tragèdies, el dolor i les morts, es veu que no es fa allò necessari per evitar-les. Molt més encara quan també es té clar que aquesta causa es podria eliminar fàcilment. Ja fa massa anys que ho tinc clar; des que tinc ús de raó que ho sé, i la impotència no para de créixer i segueix creixent quan veus que tanta i tanta gent del propi entorn, fins i tot amics i amigues –sí fins i tot amigues, dones- no se n’adonen, menys encara l’administració i les institucions de l’educació, que haurien de desenvolupar polítiques d’urgència i programes pedagògics perquè aquestes coses no passessin. Perquè aquestes coses passen a l’Àfrica i a molts llocs del món que considerem “poc evolucionats”, però lamentablement i escandalosa, segueixen passant a Europa. Que jo sàpiga, a Espanya no tenim programes de prevenció sistemàticament implantats als Instituts de Secundària sobre l’educació sexual.

Però ara em vull referir més específicament al cas de Christabelle i a l’Àfrica, que és tot un continent:

Christabelle estava estudiant un ofici al vostre Centre d’Educació Professional. Sé que tu, missioner, com a home que ets, tens més contacte amb el Centre d’Educació Professional dels nois que no pas el de les noies. Però també sé que també vosaltres, els homes missioners, sou conscients que això passa tot sovint entre les vostres alumnes noies. Tu mateix m’ho deies al teu correu privat d’ahir:

“A la tràgica notícia s’afegeix el terratrèmol de l’evidència d’una vida sexual que capellans i monges feim massa sovint semblant d’ignorar. Ens posa entre l’espasa i la paret dels fets consumats; entre la possibilitat tècnica i metge d’assegurar un avortament sense riscs per a la salut, i el principi moral de negació de l’avortament com a solució a l’embaràs no desitjat. Entre l’espasa i la paret d’un discurs i d’una doctrina, i l’evidència dels fets que no són entesos per molts [...]”

La mort de Christabelle -i la raó que l’ha produït- és una de tantes i tantes, i és urgent reflexionar sobre les causes i sobre la nostra actuació quant aquestes circumstàncies. Els éssers humans que valorem el respecte envers els altres éssers humans i valorem la vida estem obligats/des a fer-ho. I hem d’actuar en conseqüència. Diguem-ho clar i tirem pel dret:

El sexe, la sexualitat, és un tema tabú, i no només a l’Àfrica. Ho és en les nostres societats, fins i tot les més desenvolupades d’Europa. Ignoro si aquest capteniment, aquest sentiment de vergonya quant als temes sexuals és innat o és educat. No és ara el moment per posar-nos a pensar si és primer l’ou o la gallina; el que sí és clar i meridià és que, si més no en el nostre entorn immediat, l’Església Catòlica ha contribuït, si no a crear-lo, sí –i molt- a fomentar-lo aferrissadament. A la nostra Espanya catòlica, arreu on imperi (o tingui influència) el catolicisme i a les així dites “missions” catòliques arreu del món, el tabú sobre el sexe ha estat ben alimentat per la manera com l’Església Catòlica –basada en una profundíssima, antiquíssima (i antiquada) tradició patriarcal- té d’entendre el sexe i la sexualitat, i que es manifesta en qüestions que aquesta Església considera bàsiques per a la seva doctrina:

Les grans preguntes:

- Per què el mite de Maria com a Verge? És que Crist no pot haver estat concebut normalment? La virginitat de Maria és un dels símptomes del mal. És el que jo en diria el símptoma fundacional del mal del Nou Testament.

- Però n’hi ha un altre encara de més fundacional, que és el del “pecat” d’Eva al Paradís: és Eva qui, segons l’Antic Testament, tempta Adam, i ho fa amb la metàfora de la poma, que bé pot interpretar-se com el sexe (que cadascú hi entengui el que li sembli). Sigui com sigui, el cas és que és Eva –la dona- qui és vista com causa de pecat d’Adam (ella mateixa ni tan sols és considerada com a subjecte de pecat, només com a impulsora cap el "vertader" subjete-persona, l’home). Aquesta escena –la base de tota la resta de la història bíblica- és ja una clara evidència de la mentalitat patriarcal de què parlava; és un home qui escriu, és ell qui parla; perquè només un home és capaç d’imaginar una dona com a font de pecat. Si qui hagués escrit o parlat hagués estat una dona, l’escena hagués estat a l’inrevés. Per a mi, la font del “pecat” és l’home.

- I per què entendre el sexe, la relació sexual com pecat? Per què no valorar com a cosa positiva i humana el plaer en les relacions sexuals (un altre tema amb el qual l’Església Catòlica té greus problemes). Puc entendre que a les societats poc desenvolupades d’abans de Crist –les de l’Antic Testament- per raons d’higiene o bé per evitar relacions incestuoses, causa de la transmissió genètica de moltes malalties, fos necessari estigmatitzar les relacions sexuals per evitar o reduir perills d’aquesta mena. Però a les nostres societats actuals? Estem parlant de fa milers d’anys! És que no han canviat les circumstàncies? Tenim anticonceptius varis, mesures sanitàries i d’higiene, i, suposadament, menys prejudicis... Per què vivim encara penjats/des d’aquells tabús quan les nostres condicions són altres?

A això, en el cas de l’Església Catòlica, s'hi suma el fet que, en algun moment -un moment relativament recent de la seva història-, va decidir introduir el celibat per a sacerdots i monges. En aquest cas el tabú es multiplica per dos perquè, al tabú laic, se suma la prohibició completa de relacions sexuals a qui es consagra al servei de Déu.

Aquestes grans qüestions, que són pilars de l’Església Catòlica, se’n deriva tota la resta, el que finalment porta a la mort a tantes nenes, noies i dones:

- Recordo a Togo –Àfrica occidental- (corria l’any 2006) haver assistit a una xerrada que donava un missioner catòlic a joves estudiants universitaris/es catòlics/ques. Hi havia nois i noies. Feia molts anys –des de la meva adolescència en un col•legi de monges, encara en època franquista- que no participava com a oient en una trobada d’aquesta mena. El missioner es trobava regularment amb aquests/es estudiants i els comentava alguna cosa de l’Evangeli. Recordo que va partir de l’Evangeli que parla de la conversió de l’aigua en vi per part de Jesús en aquelles bodes, les de Canaà. No em preguntis com s’ho va fer, però el missioner va reconvertir el tema de l’aigua i del vi en les relacions entre nois i noies (aquest va ser el vertader miracle). La paraula “sexe”, ni l’expressió “relacions sexuals” no van sortir en cap moment, però el tema sobrevolava espai i temps, i les relacions sexuals eren les protagonistes, mai anomenades, que tothom (i totdon) tenia a la ment. El que deia i aconsellava aquell missioner em va deixar perplexa; no havia passat el temps, el que jo sentia era el mateix que havia sentit més de quaranta anys enrere: la mateixa veneració de la virginitat, la mateixa apologia de la castedat, la mateixa hipocresia, la mateixa irresponsabilitat:

- Sí, irresponsabilitat, perquè és irresponsable aquell/a adult/a en lúcid ús de la seva raó -molt més encara si és educador/a- que no reconeix que un/a adolescent ja és persona que ha despertat a les seves pulsions sexuals, i que és humà sentir-les, tenir-les i canalitzar-les, i que, per bé que hi hagi gent que decideixi canalitzar-les sublimant-les, aquest no és el cas normal, ni tampoc el més recomanable des del punt de vista de la salut.

- Quan una criatura desperta a la seva sexualitat se l’ha d’acompanyar per tal que entengui què li passa al seu cos, per què li atrau l’altre sexe/gènere (biologia). Cal, doncs, explicar amb pèls i senyals com funciona biològicament i anatòmica una relació sexual i com es fa per tenir una criatura o, al contrari, per prevenir un embaràs no desitjat. Només així s’educa en la llibertat altres persones. Calen els coneixements per prendre decisions. La qüestió amorosa, que l’Església Catòlica sempre hi posa pel mig, és un tema ben diferent: una cosa és el sexe i l’altra –molt diferent- l’amor. Que siguin dues qüestions diferents no vol dir que no puguin coincidir. I, si coincideixen, és una meravella. Però el que és inadmissible és ignorar que SÓN COSES DIFERENTS. És per això que la violació existeix, i existeix fora i dins del matrimoni. I és bo prevenir a nois i noies informant-los. I és per aquesta mateixa raó que no he entès mai perquè l’Església Catòlica imparteix entre els seminaristes l’assignatura aquella de “Moral Sexual”, com si la sexual fos una moral diferent de la comú. No. Com s’atreveix l’Església Catòlica a interferir d’aquesta manera en la vida més íntima de les persones, al mateix temps que la manté en la inòpia, abstenint-se d’educar-les en els seus drets més fonamentals i bàsics? I val a dir que per als/a les creients en Déu això hauria de ser encara molt més important que per a gent no creient, perquè Déu ha fet la criatura humana tal com és, amb la seva biologia i la seva sexualitat.

- Si aquesta Educació Sexual Primerenca –és a dir a l’edat adequada de l’adolescència- existís, s’evitarien tantes morts per intents d’avortament! I el més greu: d’això no hi ha estadístiques, i són milers les dones que han mort i segueixen morint a la història de la humanitat per aquesta causa!

- Si la Christabelle hagués tingut aquesta informació, és gairebé segur que ara seria viva i tindria un futur al seu davant; seria una persona responsable dels seus actes, una persona que probablement hagués creat una família i hagués tingut fills/es amb el company que més hagués estimat i hagués elegit lliurament (i no per haver quedat embarassada per un imprevist.

També pot ser, però, que la Christabelle hagués quedat embarassada per una violació, com n’hi ha tantes i tantes al món (una altra lacra que es podria mitigar molt amb més educació i llibertat sexual, i amb menys hipocresia). En aquest cas, la Christabelle ha mort dues vegades...

- I aquí ve l’altre gran problema de l’Església Catòlica: l’avortament:

Per què aquesta obsessió contra l’avortament? Un avortament no es fa mai per caprici; és una decisió dolorosa en sentit físic i psíquic, i no cal dir que la major part d’ells s’evitarien amb l’Educació Sexual a temps. Qui hi està en contra esgrimeix sempre allò de: “És un crim estroncar una vida”. I jo contraargumentaria –seguint aquest mateix fil argumental fins al final- que, llavors el que hauríem de fer homes i dones és estar tot el dia aparellats per evitar que es perdés una sola oportunitat d’engendrament i concepció... Avortar no és cap crim; el fetus no és encara cap persona. L’avortament s’ha de facilitar quan, per alguna raó, hi ha un embaràs que l’educació sexual no ha pogut evitar. Més encara quan és conseqüència d’una violació.

La Christabelle... l’única cosa que encara puc fer per ella és escriure’t aquesta carta i esperar, sí esperar, que l’Església Catòlica, que diu fundar-se en l’amor i creure en Déu, faci el que ha de fer quant aquest tema. Recordo encara que l’any passat una de les cooperants alemanyes que teníeu a la vostra missió de Duékoué m’escrivia que les monges havien expulsat del centre de formació professional dues noies. La raó? Estaven embarassades. Em demano si aquestes monges es van preocupar de preguntar com havien quedat embarassades (potser havien estat violades), però encara que no hagués estat així... enlloc d’ajudar-les a tranquil•litzar-se, enlloc d'informar-les de com podien seguir de la millor manera, les van enviar a casa i amb aquest gest van fer pública la qüestió amb l’estigmatització social que això comporta. M’agradaria saber si després aquestes monges es van preocupar de saber què havia passat amb aquestes noies. Potser ja són mortes. I es diuen monges, servidores de Déu.

Estimat Xec, disculpa’m. Avui m’urgia escriure’t aquesta carta, perquè ets amic, un amic molt especial i sensible, que pot fer molt per millorar el que és millorable, que està en les nostres mans i que per això no podem anomenar tragèdia, perquè no és un destí, per bé que sigui molt i molt tràgic.

Una molt gran abraçada,

Anna

*

Español (Traducción de Anna Rossell)

CARTA DE ANNA ROSSELL AL TEÓLOGO Y SALESIANO XEC MARQUÈS

El Masnou, 14-12-2016

Querido amigo,

disculpa si esta carta no es mi respuesta habitual a tu última; es que hoy el alma me reclama abordar con urgencia otro tema, que siempre me ha parecido más que necesario y que tu último correo privado me ha vuelto a refrescar y hacer saltar las alarmas. Anteayer me escribías que una muchacha de vuestro Centro de Estudios de Formación Profesional, Christabelle, había muerto el domingo, que la madre había venido a daros la noticia. Mi primera reacción fue de asombro: ¿cómo puede ser que una muchacha -casi una niña- muera?; es antinatural. Pensé que sería debido a una enfermedad que, en el continente africano, no habría podido pararse o curarse a tiempo. Mi estupefacción, sin embargo, se convirtió en profunda tristeza y rabia contenida, cuando anoche, habiéndote preguntado yo por la causa de la muerte-, me respondiste que había sido "causada por un intento de aborto a base de ingestión de productos que le habían aconsejado".

La tristeza y el profundo dolor se mezclaron entonces con un fuerte sentimiento de indignación. Sí, indignación. No podía quitarme de la cabeza a la chica ni un solo momento, me ha costado dormirme esta noche...

Y es que cuesta contenerse cuando, teniendo clara la causa de las tragedias, el dolor y las muertes, se ve que no se hace lo necesario para evitarlas. Mucho más aún cuando también se tiene claro que esta causa se podría eliminar fácilmente. Ya hace muchos años que lo tengo claro; desde que tengo uso de razón lo sé, Y la impotencia no para de crecer y sigue creciendo cuando ves que tanta y tanta gente del propio entorno, incluso amigos y amigas -sí incluso amigas, mujeres- no se dan cuenta de ello, menos aún la administración y las instituciones de la educación, que deberían desarrollar políticas de urgencia y programas pedagógicos para que estas cosas no pasaran. Porque estas cosas pasan en África y en muchos lugares del mundo que consideramos "poco evolucionados", pero lamentable y escandalosamente, siguen pasando en Europa. Que yo sepa, en España no tenemos programas de prevención sistemáticamente implantados en los Institutos de Secundaria sobre la educación sexual.

Pero ahora quiero referirme más específicamente al caso de Christabelle y a África, que es todo un continente:

Christabelle estaba estudiando un oficio en vuestro Centro de Educación Profesional. Sé que tú, misionero, como hombre que eres, tienes más contacto con el Centro de Educación Profesional de los chicos que con el de las chicas. Pero también sé que vosotros, los hombres misioneros, sois conscientes de que esto ocurre a menudo entre vuestras alumnas. Tú mismo me lo decías en tu correo privado de ayer:

"A la trágica noticia se añade el terremoto de la evidencia de una vida sexual que curas y monjas demasiado a menudo ignoramos. Nos pone entre la espada y la pared de los hechos consumados; entre la posibilidad técnica y médica de asegurar un aborto sin riesgos para la salud, y el principio moral de negación del aborto como solución al embarazo no deseado. Entre la espada y la pared de un discurso y de una doctrina, y la evidencia de los hechos que no son entendidos por muchos [...]".

La muerte de Christabelle -y la razón que la ha producido- es una de tantas y tantas, y es urgente reflexionar sobre las causas y sobre nuestra actuación en relación con estas circunstancias. Los seres humanos que valoramos el respeto hacia los demás seres humanos y valoramos la vida estamos obligados / as a hacerlo. Y debemos actuar en consecuencia. Digámoslo claro y dejémonos de rodeos:

El sexo, la sexualidad, es un tema tabú, y no sólo en África. Lo es en nuestras sociedades, incluso en las más desarrolladas de Europa. Ignoro si este comportamiento, este sentimiento de vergüenza en cuanto a los temas sexuales es innato o educado. No es ahora el momento para ponernos a pensar si es primero el huevo o la gallina; lo que sí está claro y meridiano es que, al menos en nuestro entorno inmediato, la Iglesia Católica ha contribuido, si no crearlo, sí -y mucho- a fomentarlo encarnizadamente. En nuestra España católica, y en las partes del mundo donde impere (o tenga influencia) el catolicismo, y en las así llamadas "misiones" católicas por todo el mundo, el tabú sobre el sexo ha sido bien alimentado por la forma en que la Iglesia Católica -basada en una profundísima, antiquísima (y anticuada) tradición patriarcal- tiene de entender el sexo y la sexualidad, y que se manifiesta en cuestiones que esta Iglesia considera básicas para su doctrina:

Las grandes preguntas:

- ¿Por qué el mito de María como Virgen? Es que Cristo no puede haber sido concebido normalmente? La virginidad de María es uno de los síntomas del mal. Es lo que yo llamaría el síntoma fundacional del mal del Nuevo Testamento.

Pero hay otro más fundacional aún, que es el del "pecado" de Eva en el Paraíso: es Eva quien, según el Antiguo Testamento, tienta a Adán, y lo hace con la metáfora de la manzana, que bien puede interpretarse como el sexo (que cada uno entienda lo que le parezca). Sea como sea, el caso es que es Eva -la mujer- la que es vista como causa del "pecado" de Adán (ella misma ni siquiera es considerada como sujeto de pecado, sólo como impulsora hacia el "verdadero" sujeto-persona, el hombre). Esta escena -la base de todo el resto de la historia bíblica- es ya una clara evidencia de la mentalidad patriarcal de que hablaba; es un hombre el que escribe, es él quien habla; porque sólo un hombre es capaz de imaginar a una mujer como fuente de pecado. Si quien hubiera escrito o hablado hubiera sido una mujer, la escena hubiera sido al revés. Para mí, la fuente del "pecado" es el hombre.

- ¿Y por qué entender el sexo y la relación sexual como pecado? ¿Por qué no valorar como algo positivo y humano el placer en las relaciones sexuales (otro tema con el que la Iglesia Católica tiene graves problemas). Puedo entender que en las sociedades poco desarrolladas de antes de Cristo -las del Antiguo Testamento- por razones de higiene o bien para evitar relaciones incestuosas, debido a la transmisión genética de muchas enfermedades, fuera necesario estigmatizar las relaciones sexuales para evitar o reducir peligros de este tipo. ¿Pero en nuestras sociedades actuales? ¡Estamos hablando de hace miles de años! ¿Es que no han cambiado las circunstancias? Tenemos anticonceptivos varios, medidas sanitarias y de higiene, y, supuestamente, menos prejuicios... ¿Por qué vivimos todavía colgados / das de aquellos tabúes cuando nuestras condiciones son otras?

A esto, en el caso de la Iglesia Católica, se suma el hecho de que, en algún momento -un momento relativamente reciente de su historia-, esta Iglesia decidió introducir el celibato para sacerdotes y monjas. En este caso el tabú se multiplica por dos porque, al tabú laico, se suma la prohibición completa de relaciones sexuales a quien se consagra al servicio de Dios.

De estas grandes cuestiones, que son pilares de la Iglesia Católica, se deriva todo lo demás, lo que finalmente lleva a la muerte a tantas niñas, chicas y mujeres:

- Recuerdo en Togo -África occidental- (corría el año 2006) haber asistido a una charla que daba un misionero católico a jóvenes estudiantes universitarios / as católicos / as. Había chicos y chicas. Hacía muchos años -desde mi adolescencia en un colegio de monjas, aún en época franquista- que no participaba como oyente en un encuentro de este tipo. El misionero se encontraba regularmente con estos / as estudiantes y les comentaba algo del Evangelio. Recuerdo que partió del Evangelio que habla de la conversión del agua en vino por parte de Jesús en aquellas bodas, las de Canaán. No me preguntes cómo lo hizo, pero el misionero reconvirtió el tema del agua y del vino en las relaciones entre hombres y mujeres (este fue el verdadero milagro). La palabra "sexo", ni la expresión "relaciones sexuales" no salieron en ningún momento, pero el tema sobrevolaba espacio y tiempo, y las relaciones sexuales eran las protagonistas, nunca nombradas, que todos y todas tenían en la mente. Lo que decía y aconsejaba aquel misionero me dejó perpleja; ¡no había pasado el tiempo!, lo que yo oía era el mismodiscurso que había oído más de cuarenta años atrás: la misma veneración de la virginidad, la misma apología de la castidad, la misma hipocresía, la misma irresponsabilidad:

- Sí, irresponsabilidad, porque es irresponsable el/la adulto/a en lúcido uso de su razón -mucho más aún si es educador/a- que no reconoce que un/a adolescente ya es persona que ha despertado a sus pulsiones sexuales, y que es humano sentirlas, tenerlas y canalizarlas, y que, aunque haya gente que decida canalizarlas sublimándolas, éste no es el caso normal, ni tampoco el más recomendable desde el punto de vista de la salud.

Cuando una criatura despierta a su sexualidad se la debe acompañar para que entienda qué le pasa a su cuerpo, por qué le atrae el otro sexo / género (biología). Es preciso, pues, explicar con pelos y señales cómo funciona biológica y anatómicamente una relación sexual y cómo se hace para tener un bebé o, al contrario, para prevenir un embarazo no deseado. Sólo así se educa en la libertad a otras personas. Son necesarios los conocimientos para tomar decisiones. La cuestión amorosa, que la Iglesia Católica siempre pone por medio, es un tema muy diferente: una cosa es el sexo y la otra -muy distinta- el amor. Que sean dos cuestiones diferentes no quiere decir que no puedan coincidir. Y, si coinciden, es una maravilla. Pero lo que es inadmisible es ignorar que SON COSAS DIFERENTES. Es por ello por lo que la violación existe, y existe fuera y dentro del matrimonio. Y es bueno prevenir a jóvenes informándoles. Y es por esta misma razón por lo que nunca he entendido por qué la Iglesia Católica imparte entre los seminaristas la asignatura aquella de "Moral Sexual", como si la sexual fuera una moral distinta de la común. No. ¿Cómo se atreve la Iglesia Católica a interferir de este modo en la vida más íntima de las personas, al mismo tiempo que las mantiene en la inopia, absteniéndose de educarlas en sus derechos más fundamentales y básicos? Y hay que decir que para los/las creyentes en Dios esto debería ser aún mucho más importante que para gente no creyente, porque Dios ha hecho a la criatura humana tal como es, con su biología y su sexualidad.

- Si esta Educación Sexual Temprana -es decir a la edad adecuada de la adolescencia- existiera, se evitarían tantas muertes por intentos de aborto! Y lo más grave: ¡de eso no hay estadísticas, y son miles las mujeres que han muerto y siguen muriendo en la historia de la humanidad por esta causa!

- Si Christabelle hubiera tenido esta información, es casi seguro que ahora estaría viva y tendría un futuro por delante; sería una persona responsable de sus actos, una persona que probablemente hubiera creado una familia y hubiera tenido hijos/as con el compañero que más hubiera amado y hubiera elegido libremente, y no por haber quedado embarazada por un imprevisto.

También puede ser, sin embargo, que Christabelle hubiera quedado embarazada por una violación, como hay tantas y tantas en el mundo (otra lacra que se podría mitigar mucho con más educación y libertad sexual y con menos hipocresía). En este caso, Christabelle ha muerto dos veces...

- Y aquí viene el otro gran problema de la Iglesia Católica: el aborto:

¿Por qué esta obsesión contra el aborto? Un aborto no se hace nunca por capricho; es una decisión dolorosa en sentido físico y psíquico, y huelga decir que la mayor parte de ellos se evitarían con la Educación Sexual a tiempo. Quien está en contra esgrime siempre aquello de: "Es un crimen interrumpir una vida". Y yo diría -siguiendo este mismo hilo argumental hasta el final- que, entonces lo que deberíamos hacer hombres y mujeres es estar todo el día emparejados para evitar que se perdiera una sola oportunidad de engendramiento y concepción... Abortar no es ningún crimen; el feto no es todavía ninguna persona. El aborto debe facilitarse cuando, por alguna razón, hay un embarazo que la educación sexual no ha podido evitar. Más aún cuando es consecuencia de una violación.

Christabelle... lo único que todavía puedo hacer por ella es escribirte esta carta y esperar; sí, esperar, que la Iglesia Católica, que dice fundarse en el amor y creer en Dios, haga lo que debe hacer en cuanto a este tema. Recuerdo que el año pasado una de las cooperantes alemanas que teníais en vuestra misión de Duékoué me escribía que las monjas habían expulsado del Centro de Formación Profesional a dos chicas. La razón? Estaban embarazadas. Me pregunto si estas monjas se preocuparon de preguntarles cómo habían quedado embarazadas (quizás habían sido violadas), pero aunque no hubiera sido así... en lugar de ayudarlas a tranquilizarse, en vez de informarlas de cómo podían seguir de la mejor manera, las enviaron a casa y con este gesto hicieron pública la cuestión, con la estigmatización social que ello conlleva. Me gustaría saber si después estas monjas se preocuparon de saber qué había pasado con estas chicas. Quizás ya están muertas. Y se llaman monjas, servidoras de Dios.

Querido Xec, discúlpame. Hoy me urgía escribirte esta carta, porque eres amigo, un amigo muy especial y sensible, que puede hacer mucho para mejorar lo que es mejorable; está en nuestras manos hacerlo y por eso no podemos llamarlo tragedia, pues no es un destino, aunque sea muy, muy trágico.

Una muy gran abrazo,

Anna

Etiquetas: