CORRESPONDENCIA XEC MARQUÈS-ANNA ROSSELL

  • Xec Marquès a Conakry, 2014

CARTA DEL TEÒLEG I SALESIÀ XEC MARQUÈS A ANNA ROSSELL (9-3-2015)

CARTA DEL TEÓLOGO Y SALESIANO XEC MARQUÈS A ANNA ROSSELL (9-3-2015)

Al original catalán sigue su traducción al español

Duékoué (Costa d'Ivori), 9 març, 2015

Benvolguda i estimada:

Com d’altres vegades em costa situar-me en una problemàtica que conec sobretot pels mitjans de comunicació. Sembla que a cops d’atemptat, de revolta de barri i de tensió social entre autòctons i emigrants, els governs occidentals (particularment el francès) i els mitjans de comunicació s’han desvetllat a la realitat de la no integració entre immigrants i locals de soca. El fet que a França una gran part de la immigració és d’origen magrebí i de religió musulmana el debat deriva al problema de la posició de l’Islam en una societat on el laïcisme és filla de la revolució de les “llums”.

Escoltava aquest matí a RFI [Ràdio França Internacional] la proposta del primer ministre francès desprès d’una visita a la universitat d’Estrasburg d’instaurar a nivell de l’Estat un curs universitari necessari per a l’obtenció de la categoria de consiliari de presons, d’hospitals o de responsable d’una mesquita. La proposició respon al repte que s’ha donat el govern francès de prendre en mà el fet de la radicalització de l’Islam a França. Sembla que la hipòtesi és que de la universitat pot néixer un Islam de França. Desprès dels atemptats de fa un mes parlaven d’un “apartheid” social en la societat francesa i particularment en algunes ciutats i barris.

La reflexió és provocada per la “sorpresa” del terrorisme sota cobert de l’Islam, però a França, i en d’altres països occidentals, hi ha els roma (gitanos) i d’altres col·lectius no necessàriament lligats a un territori, que constitueixen illots a part.

Jo torno a la idea que ja he expressat vàries vegades. No es tracta de construir l’Islam de França, sinó de reconstruir els fonaments de la república, de la identitat nacional, de la identitat cultural i de la identitat religiosa.

Si a la universitat d’Estrasburg aquesta facultat o departament que gestiona el programa de formació religiosa no és capaç d’assumir el repte que, al mateix temps, s’han d’estudiar les altres identitats, la reflexió es quedarà curta i disfressarà un nou mecanisme d’assimilació.

D’altra banda, el poder polític ja està prou desacreditat per a posar-se com a dinamitzador del diàleg fe-cultura, fe-religió o fe-política. No es pot negar que darrera la “guerra”, el terrorisme o el malestar social hi ha una guerra de poder polític i de poder econòmic.

Com deia el ponent sobre la no-violència d’origen hinduista, primer cal la conversió d’aquell que vol viure la no-violència com a dinàmica de transformació social. I quin estat és avui capaç de convertir-se a la no-violència?, de convertir totes i cadascuna de les seves relacions internacionals al principi dels valors universals?, de fer de l’economia l’instrument d’aquests valors i no l’axioma universal: fora del liberalisme no hi ha salut.

Molesta i terroritza la immigració dels pobres, però quants francesos, espanyols, xinesos... immigrats al Maghreb i l’Àfrica subsahariana viuen en un confortable “apartheid social” a Tunís, Casablanca, Abidjan, Lagos.... i això ni molesta ni terroritza.

Qui controla i dicta la llei econòmica que ha provocat que la Costa d’Ivori sigui el primer productor mundial de cacau, sense que importi el preu de la tensió provocada per la immigració massiva de la mà d’obra necessària per a la conservació d’aquest títol de prestigi?

Evidentment que qui es mor de gana, qui se sent exclòs i marginat és terra de cultiu de qualsevol extremisme, però no és tan evident que la solució del desenvolupament per a que tothom treballi sigui una solució, quan per solucionar el problema l’únic camí que es veu sigui doblegar-se a l’axioma del liberalisme econòmic. No s’és marginat només perquè s’és estranger i d’una altra religió, sinó perquè és injust que la riquesa estigui mal repartida, que per definició la gran majoria de la població ha de viure en la precarietat del lloc de treball, de la propietat de casa seva i de les seves terres, a l’espera de la propera conseqüència del canvi climàtic o dels capricis de les llotges del capital.

Però per algun lloc s’ha de començar i no és un mal lloc el que el poder dels Estats Occidentals se senti trasbalsat, no és un mal lloc la societat civil emergent que denuncia la gran mentida dels axiomes del poder i proposa alternatives.

*

CARTA DEL TEÓLOGO Y SALESIANO XEC MARQUÈS A ANNA ROSSELL (7-3-2015), Traducción al español de Anna Rossell

Duékoué (Costa de Marfil), 09 de marzo 2015

Querida, 

Como otras veces me cuesta situarme en una problemática que conozco sobre todo por los medios de comunicación. Parece que a golpe de atentados, de revueltas de barrio y de tensión social entre autóctonos y emigrantes los gobiernos occidentales (particularmente el francés) y los medios de comunicación se han despertado a la realidad de la no integración entre inmigrantes y autóctonos de pura cepa. El hecho de que en Francia una gran parte de la inmigración sea de origen magrebí y de religión musulmana hace que el debate derive hacia el problema de la posición del Islam en una sociedad donde el laicismo es hijo de la revolución de las "luces".

Escuchaba esta mañana en RFI [Radio Francia Internacional] la propuesta del primer ministro francés después de una visita a la universidad de Estrasburgo de instaurar a nivel del Estado un curso universitario para la obtención de la categoría de consiliario de prisiones, de hospitales o de responsable de una mezquita. La proposición responde al reto que se ha dado el gobierno francés de tomar las riendas de la radicalización del Islam en Francia. Parece que la hipótesis es que la universidad puede nacer un Islam francés. Después de los atentados de hace un mes hablaban de un "apartheid" social en la sociedad francesa, particularmente en algunas ciudades y barrios.

La reflexión viene provocada por la "sorpresa" del terrorismo bajo el manto del Islam, pero en Francia, y en otros países occidentales, están los roma (gitanos) y otros colectivos no necesariamente ligados a un territorio, que constituyen islotes aparte.

Yo vuelvo a la idea que ya he expresado varias veces. No se trata de construir el Islam francés, sino de reconstruir los fundamentos de la república, de la identidad nacional, de la identidad cultural y de la identidad religiosa.

Si en la universidad de Estrasburgo esta facultad o este departamento que gestiona el programa de formación religiosa no es capaz de asumir el reto de que, al mismo tiempo, se han de estudiar las otras identidades, la reflexión se quedará corta y disfrazará un nuevo mecanismo de asimilación.

Por otra parte, el poder político ya está suficientemente desacreditado para ponerse a la tarea de dinamizador del diálogo fe-cultura, fe-religión o fe-política. No se puede negar que detrás de la "guerra", del terrorismo o del malestar social hay una guerra de poder político y de poder económico.

Como decía el ponente sobre la no violencia de origen hinduista, primero debe producirse la conversión de aquél que quiere vivir la no violencia como dinámica de transformación social. ¿Y qué Estado es hoy capaz de convertirse a la no violencia?, de convertir todas y cada una de sus relaciones internacionales al principio de los valores universales?, de hacer de la economía el instrumento de estos valores y no el axioma universal: "fuera del liberalismo no hay salud"?

Molesta y aterroriza la inmigración de los pobres, ¿pero cuántos franceses, españoles, chinos ... inmigrados en el Maghreb y África subsahariana viven en un confortable "apartheid social"?, ¿en Túnez, Casablanca, Abiyán, Lagos....?, y eso ni molesta ni aterroriza.

¿Quién controla y dicta la ley económica que ha provocado que Costa de Marfil sea el primer productor mundial de cacao, sin que importe el precio de la tensión provocada por la inmigración masiva de la mano de obra necesaria para la conservación de este título de prestigio?

Evidentemente que quien se muere de hambre, quien se siente excluido y marginado es tierra de cultivo para cualquier extremismo, pero no es tan evidente que la solución del desarrollo para que todo el mundo trabaje sea una solución, cuando para solucionar el problema el único camino que se ve sea doblegarse al axioma del liberalismo económico. No se es marginado sólo porque se es extranjero y de otra religión, sino porque es injusto que la riqueza esté mal repartida, que por definición la gran mayoría de la población tenga que vivir en la precariedad del puesto de trabajo, de su casa y de sus tierras, a la espera de la próxima consecuencia del cambio climático o de los caprichos de los palcos del capital.

Pero por algún sitio hay que empezar y no está mal que el poder de los Estados Occidentales se sienta trastornado, no está mal que la sociedad civil emergente denuncie la gran mentira de los axiomas del poder y proponga alternativas.

Etiquetas: