CORRESPONDENCIA XEC MARQUÈS-ANNA ROSSELL

  • Anna Rossell

CARTA D'ANNA ROSSELL AL TEÒLEG I SALESIÀ XEC MARQUÈS

CARTA DE ANNA ROSSELL AL TEÓLOGO Y SALESIANO XEC MARQUÈS

(Al original catalán sigue su traducción al español)

El Masnou, 27-03-2016

Estimat Xec,

fa temps que et dec desposta als plantejaments que feies a la teva darrera carta. Parlaves de Zygmut Baumann i et centraves en el seu concepte de societat líquida (movilitat, incertesa, relativitat de valors), en oposició a la societat sòlida (seguretat, continguts, valors).

Certament, Baumann és un pensador clau dels problemes en què està immers el nostre món, i és urgent escoltar la seva veu; cada dia més, perquè el que ell començava a analitzar ja els anys 50 del segle passat ens ha encalçat i atrapat: la nova problemàtica d’aquella societat canviant acceleradament, l’envelliment dels paradigmes que havien sostingut l’economia i la política d’ençà que s’havien constituït els Estats i les democràcies de la modernitat. Ja llavors ell apuntava la urgència d’un canvi radical de paradigmes. Progressivament des de llavors, i a una velocitat vertiginosa darrerament, estem veient fins a quin punt és necessari no ajornar un plantejament absolutament distint de la concepció de la vida i de la convivència en què s’ha basat Europa i que ha tingut Europa com a referent per a una bona part del món.

Baumann ha reflexionat abastament sobre les qüestions més fonamentals per abordar aquest canvi de paradigma: l’Holocaust, les classes socials, el socialisme, el consumisme, la modernitat i la postmodernitat, la globalització, l’alteritat, la convivència, la nova pobresa... temes, tots ells, cabdals. Ell, que ja va entendre l’Holocaust com una conseqüència lògica de la civilització moderna, ens pot servir de far i referència.

Europa no és només un vell continent, és un continent vell. Cal, doncs, una renovació de soca-rel, li cal una nova concepció de si mateixa i del món, del nou món, que no és tan nou. Ja fa massa anys que parlem de globalització i, paradoxalment, res ha canviat en la política, res s’ha corregit dels estralls del pensament neoliberal i de la seva economia. La Història ens mostra que l’ésser humà sembla incapaç d’aprendre de la Història, però és ben cert que la crisi absoluta i globalitzada a què ens ha conduït la modernitat occidental mai s’havia viscut fins a aquest extrem i en aquest grau, i que, ara, aquesta experiència radical ens dóna una oportunitat, l’oportunitat d’actuar per evitar el que sembla l’apocalipsi imminent a què ens estem veient abocats/des si no prenem mesures que no siguin un mer maquillatge.

Si el món dels negocis, de la gran economia, fa temps que ens ha mostrat que ha ultrapassat el nostre entorn més proper per esdevenir un poder sense fronteres, les polítiques han de prendre’n exemple per frenar, amb eines adequades, la dissort que ha sembrat i segueix sembrant. La globalització de l’economia ha fet d’aquesta el poder -l’únic poder- que dirigeix les polítiques; els/les polítics/ques han esdevingut ja fa molt temps el seu braç llarg executor, les seves titelles, i l’Estat ha deixat de tenir cap significat (algú ha encunyat el terme Estat buit per referir-se a això que vull dir). Tanmateix, els Estats-nació se segueixen concebent com si tot seguís igual que al segle XIX i no es fan ressò d’aquestes transformacions; les democràcies occidentals segueixen organitzant-se segons el model de partits polítics tradicionals, els/les polítics/ques segueixen fent els seus pressupostos nacionals en els seus petits regnes de taifes i no conec cap país que tingui un ministeri ni cap cartera d’afers relatius a la globalització... Quan pensem en política ens resistim a abandonar la dualitat conceptual d’esquerres i de dretes (qui utilitza el concepte de centre segueix el mateix esquema, en tant que hi fa referència). El perill -el gran perill- és que aquest estat de coses, lluny de fer-nos reflexionar a fons sobre com podem evitar aquest abisme estructural en què ens veiem immersos i sobre les causes, ens aboca a radicalitzar les posicions polítiques segons els mateixos vells esquemes coneguts, i podem tornar a repetir un cop més els mateixos errors, només que, ara, amb conseqüències més greus encara.

La situació actual d’això que els medis anomenen “crisi dels/de les refugiats/des” ens hauria de fer conscients que només un canvi radical pot donar sortida a la crisi general que viu la zona del món que ha servit de far i de model a una bona part de les societats del planeta; la deriva de l’anomenat primer món és un fet massa durador per restar immòbils i atrapats en els mateixos esquemes de convivència, i el pas del temps ens diu que qualsevol mesura dels/de les polítics/ques és només un gest de pallasso que acaba al cap de poc fent esclafir el riure de qualsevol observador mínimament intel·ligent, per la seva innocència o per la seva incompetència.

Els fets han mostrat que la promesa que se’ns feia presentant el sistema econòmic capitalista neoliberal com un model en què l’enriquiment de les altes esferes aniria alimentant, en el seu degoteig cap avall, les classes subsidiàries, proveint-les també de confort i benestar, ha estat un miratge o una enganyifa. Lluny d’això, el que ha succeït és que la classe mitja va desapareixent i és catapultada a la pobresa i a la marginació, sense que a l’horitzó s’albiri cap recuperació, sinó més aviat un empitjorament. Milions de persones fugen de la fam i de les guerres proposant-se un destí, que no els acull, i moren pels camins i vagaregen d’un lloc a l’altre amb l’esperança d’una mica de pau i d’aixopluc. I Europa reacciona constituint-se en fortalesa, aixecant murs i a cop de pacte amb els països fronterers considerats l’entrada a Europa i els declara els seus sentinelles amb suborns, transgredint les seves pròpies lleis -de què sempre s’ha vanat i dit sentir-se ufanosa- i adaptant-les i canviant-les a conveniència per justificar la seva actuació. I amb això subverteix el sentit de la llei: l’actuació no ha d’adequar-se a la llei, sinó que s’adequa la llei a l’actuació. Les xifres de gent desplaçada al món en l’actualitat són tan astronòmiques, són tants i tantes els/les que esperen sense esperança davant els filats improvisats, instal·lats amb nocturnitat pels que s’anomenen els guardians de les fronteres, que, fins i tot entre aquells/es que han donat sempre mostres de solidaritat i de compassió, cada dia es fa més forta la convicció: "Europa no pot assumir aquestes xifres, no pot de cap manera…" I la pregunta immediata que sorgeix és: "I doncs qui les ha d’assumir?" Europa –i no només Europa-, ha de donar exemple, ha d’oblidar la vella manera de fer política i convergir en un govern únic amb un pressupost únic que descansi en uns criteris sostinguts per valors que tinguin la persona humana com a eix i referent, i no l’economia especulativa, incorporant a la seva ciutadania tots/es aquells/es que arribin i vulguin trobar-hi una llar.

Però els/les polítics/ques no poden fer-ho sense els recolzament dels ciutadans i de les ciutadanes europeus/es, que hem de renunciar al consumisme desenfrenat amb què la publicitat interessada ens embadaleix; hem de canviar la nostra idea de felicitat i de benestar, i hem d’estar disposats/des a compartir i a repartir. Per fer això s’han de trencar tots els esquemes a què estem habituats/des, però -n’estic convençuda- aquesta és l’única sortida. Les revolucions que porten els/les poderosos/es a la guillotina acaben per dur-hi també els/les que després s’instal·len en el poder; la Història ens ho ha mostrat. No és temps d’aquesta mena de revolucions, sinó temps de revolucions d’una altra mena: la de tots/es i cadascun/a dels/de les ciutadans/es, que hauríem de ser capaços/es de renunciar a algunes coses que considerem importants (sense ser-ho) per donar cabuda a una societat dirigida i edificada sobre un fonament de valors.

Com a europea sento la convulsió que sacseja Europa per les onades massives de refugiats/des i migrants molt a prop i crec que és Europa qui, ara, hauria de donar un pas exemplar al món en aquesta direcció. Però penso també que, més enllà d’això i pel que representen com a guies espirituals de tanta gent, les religions institucionalitzades haurien de constituir-se en guia i unir no només les seves veus, sinó també els seus actes per mostrar quin ha de ser el camí. Més encara la religió catòlica, que té un Estat propi, hauria d’obrir, com a acte simbòlic, les portes del seu Estat a tots/es els/les refugiats/des que s’hi volguessin instal·lar.

El 31 d’octubre 2015 El País va publicar un article de Zygmut Baumann sobre la política europea davant la constant marea de refugiats/des. En recomano la lectura:http://internacional.elpais.com/internacional/2015/10/29/actualidad/1446...

Tant de bo veiéssim prou llum per il•luminar totes aquelles persones que són sensibles a aquest tema.

T’envio una forta abraçada.

Anna

*

*

CARTA DE ANNA ROSSELL AL TEÓLOGO Y SALESIANO XEC MARQUÈS

(Traducción al español de Anna Rossell)

El Masnou, 27-03-2016

Querido Xec:

Hace tiempo que te debo respuesta a los planteamientos que hacías en tu última carta. Hablabas de Zygmut Baumann y te centrabas en su concepto de sociedad líquida (movilidad, incertidumbre, relatividad de valores), en oposición a la sociedad sólida (seguridad, contenidos, valores).

Ciertamente, Baumann es un pensador clave de los problemas en que está inmerso nuestro mundo, y es urgente escuchar su voz; cada día más, porque lo que él empezaba a analizar ya los años 50 del siglo pasado nos ha perseguido y atrapado: la nueva problemática de aquella sociedad aceleradamente cambiante, el envejecimiento de los paradigmas que habían sostenido la economía y la política desde que se habían constituido los Estados y las democracias de la modernidad. Ya entonces él apuntaba la urgencia de un cambio radical de paradigmas. Progresivamente desde entonces, y a una velocidad vertiginosa últimamente, estamos viendo hasta qué punto es necesario no aplazar un planteamiento absolutamente distinto de la concepción de la vida y de la convivencia en que se ha basado Europa y que ha tenido Europa como referente para una buena parte del mundo.

Baumann ha reflexionado ampliamente sobre las cuestiones más fundamentales para abordar este cambio de paradigma: el Holocausto, las clases sociales, el socialismo, el consumismo, la modernidad y la posmodernidad, la globalización, la alteridad, la convivencia, la nueva pobreza... temas todos ellos capitales. Él, que ya entendió el Holocausto como una consecuencia lógica de la civilización moderna, nos puede servir de faro y referencia.

Europa no es sólo un viejo continente, es un continente viejo. Es, pues, necesaria una renovación de raíz, Europa necesita una nueva concepción de sí misma y del mundo, del nuevo mundo, que no es tan nuevo. Ya hace muchos años que hablamos de globalización y, paradójicamente, nada ha cambiado en la política, nada se ha corregido para evitar los estragos del pensamiento neoliberal y de su economía. La Historia nos muestra que el ser humano parece incapaz de aprender de la Historia, pero es cierto que la crisis absoluta y globalizada a la que nos ha conducido la modernidad occidental nunca se había vivido hasta ese extremo y en este grado, y que, ahora, esta experiencia radical nos da una oportunidad, la oportunidad de actuar para evitar lo que parece el apocalipsis inminente al que nos estamos viendo abocados / as si no tomamos medidas que no sean un mero maquillaje.

Si el mundo de los negocios, de la gran economía, hace tiempo que nos ha mostrado que ha sobrepasado nuestro entorno más próximo para convertirse en un poder sin fronteras, las políticas deben tomar ejemplo para frenar, con herramientas adecuadas, la desdicha que ha sembrado y sigue sembrando. La globalización de la economía ha hecho de ésta el poder -el único poder- que dirige las políticas; los / las políticos / as se han convertido ya hace mucho tiempo en su brazo largo ejecutor, en sus títeres, y el Estado ha dejado de tener ningún significado (alguien ha acuñado el término Estado vacío para referirse a esto que quiero decir). Sin embargo, los Estados-nación se siguen concibiendo como si todo siguiera igual que en el siglo XIX y no se hacen eco de estas transformaciones; las democracias occidentales siguen organizándose según el modelo de partidos políticos tradicionales, los / las políticos / as siguen haciendo sus presupuestos nacionales en sus pequeños reinos de taifas y no conozco ningún país que tenga un ministerio ni ninguna cartera de asuntos relativos a la globalización... Cuando pensamos en política nos resistimos a abandonar la dualidad conceptual de izquierdas y de derechas (quien utiliza el concepto de centro sigue el mismo esquema, en tanto que hace referencia a aquella dualidad). El peligro -el gran peligro- es que este estado de cosas, lejos de hacernos reflexionar a fondo sobre cómo podemos evitar este abismo estructural en que nos vemos inmersos y sobre sus causas, nos lleva a radicalizar las posiciones políticas según los mismos viejos esquemas conocidos, y podemos volver a repetir una vez más los mismos errores, sólo que, ahora, con consecuencias más graves todavía.

La situación actual de lo que los medios llaman "crisis de los / las refugiados / as" debería hacernos conscientes de que sólo un cambio radical puede dar salida a la crisis general que vive la zona del mundo que ha servido de faro y de modelo a una buena parte de las sociedades del planeta; la deriva del llamado primer mundo es un hecho demasiado duradero para permanecer inmóviles y atrapados en los mismos esquemas de convivencia, y el paso del tiempo nos dice que cualquier medida de los / las políticos / as es sólo un gesto de payaso que acaba al poco haciendo estallar la carcajada de cualquier observador mínimamente inteligente, por su inocencia o por su incompetencia.

Los hechos han mostrado que la promesa que se nos hacía presentando el sistema económico capitalista neoliberal como un modelo en que el enriquecimiento de las altas esferas iría alimentando, en su goteo hacia abajo, a las clases subsidiarias, proveyéndolas también de confort y bienestar, ha sido un espejismo o un engaño. Lejos de eso, lo que ha sucedido es que la clase media va desapareciendo y es catapultada a la pobreza y a la marginación, sin que en el horizonte se vislumbre ninguna recuperación, sino más bien un empeoramiento. Millones de personas huyen del hambre y de las guerras proponiéndose un destino, que no los acoge, y mueren por los caminos y vagan de un lugar a otro con la esperanza de un poco de paz y de cobijo. Y Europa reacciona constituyéndose en fortaleza, levantando muros y a golpe de pacto con los países fronterizos considerados la entrada a Europa y los declara sus centinelas con sobornos, transgrediendo sus propias leyes -de las que siempre se ha jactado y ha dicho sentirse se orgullosa- y adaptándolas y cambiándolas a conveniencia para justificar su actuación. Y con esto subvierte el sentido de la ley: la actuación no debe adecuarse a la ley, sino que la ley se adecua a la actuación. Las cifras de gente desplazada en el mundo en la actualidad son tan astronómicas, son tantos y tantas los / las que esperan sin esperanza ante las alambradas improvisadas, instalados con nocturnidad por los que se llaman los guardianes de las fronteras, que, incluso entre aquellos / as que han dado siempre muestras de solidaridad y de compasión, cada día se hace más fuerte la convicción: "Europa no puede asumir estas cifras, no puede de ninguna manera..." y la pregunta inmediata que surge es: "¿y pues quien las debe asumir?" Europa -y no sólo Europa-, debe dar ejemplo, debe olvidar la vieja manera de hacer política y converger en un gobierno único con un presupuesto único que descanse en unos criterios sostenidos por valores que tengan la persona humana como eje y referente, y no la economía especulativa, incorporando a su ciudadanía todos / as aquellos / as que lleguen y quieran encontrar en ella un hogar.

Pero los / las políticos / as no pueden hacerlo sin el apoyo de los ciudadanos y de las ciudadanas europeos / as, que debemos renunciar al consumismo desenfrenado con que la publicidad interesada nos embelesa; debemos cambiar nuestra idea de felicidad y de bienestar, y debemos estar dispuestos / as a compartir y repartir. Para ello se han de romper todos los esquemas a los que estamos habituados / as, pero -estoy convencida- ésta es la única salida. Las revoluciones que llevan a los / las poderosos / as a la guillotina acaban por llevar también los / las que luego se instalan en el poder a través de la revolución; la Historia nos lo ha mostrado. No es tiempo de este tipo de revoluciones, sino tiempo de revoluciones de otro tipo: la de todos / as y cada uno / a de los / las ciudadanos / as, que deberíamos ser capaces de renunciar a algunas cosas que consideramos importantes (sin serlo) para dar cabida a una sociedad dirigida y edificada sobre un fundamento de valores.

Como europea siento la convulsión que sacude Europa por las olas masivas de refugiados / as y migrantes muy cerca y creo que es Europa quien, ahora, debería dar un paso como ejemplo para el mundo en esta dirección. Pero pienso también que, más allá de esto y por lo que representan como guías espirituales de tanta gente, las religiones institucionalizadas deberían constituirse en guía y unir no sólo sus voces, sino también sus actos para mostrar cuál debe ser el camino. Más aún la religión católica, que tiene un Estado propio, debería abrir, como acto simbólico, las puertas de su Estado a todos / as los / as refugiados / as que se quisieran instalar en él.

El 31 de octubre 2015 El País publicó un artículo de Zygmut Baumann sobre la política europea ante la constante marea de refugiados / as. Recomiendo la lectura:

http://internacional.elpais.com/internacional/2015/10/29/actualidad/1446...

Ojalá viéramos suficiente luz para iluminar a todas aquellas personas que son sensibles a este tema.

Te mando un fuerte abrazo.

Anna

 

Etiquetas: