CORRESPONDENCIA XEC MARQUÈS-ANNA ROSSELL

  • D'esquerra a dreta: Manuel Ávila, Anna Rossell i Xec Marquès (maig 2016) // De izquierda a derecha: Manuel Ávila, Anna Rossell y Xec Marquès (mayo 2016)

CARTA DEL TEÒLEG I SALESIA XEC MARQUÈS A ANNA ROSSELL//

CARTA DEL TEÓLOGO Y SALESIANO XEC MARQUÈS A ANNA ROSSELL

Català (Traducción española a continuación)

Duékoué (Costa d'Ivori), 07-09-2016

Quan el marxisme era capaç de crear una consciencia de classe i de lluita obrera, al món occidental hi havia una divisió neta i clara entre el capital i l’obrer, entre la propietat del capital i la força de treball de l’obrer. Hi havia també una Església emparentada i convinguda amb el capital i l’ordre establert. La possibilitat d’unificar la classe obrera era reforçada per la identificació d’un enemic comú. La idea d’un nou ordre també hi era, encara que molt més sotmesa a debat, i els mitjans de lluita donaven lloc a tendències. Però el clivatge era palès.

Al segle XXI la immensitat humana del que anomenem immigrants, refugiats, demanadors d’asil, apàtrides crea categories molt diverses. La ideologia que fonamenta la partició entre ciutadans legals, reconeguts i protegits per la llei d’una banda i, d’altra banda, individus sense papers, identificats com a il·legals i mínimament protegits pel reconeixement dels Estats dels drets humans, aquesta ideologia no és tant fàcil d'identificar com ho era el capitalisme en les teories de Marx.

Podem identificar, sí, una ideologia nacionalista que esperona polítiques de rebuig de l’estranger i de reforçament de les fronteres, que traça una frontera en el reconeixement dels drets humans en el fet que reconeix o no el dret a ser ciutadà. 
No em puc imaginar un líder polític o social, una estructura organitzada política o social, que pugui tenir capacitat per unificar la diversitat de la massa humana que un dia va deixar casa seva i es troba en un Estat estranger al que ha accedit legal o il·legalment. 
Podem identificar organismes, ONG de defensa del drets dels immigrants i del dret a la mobilitat. Les alternatives polítiques de les noves esquerres no semblen tenir gaire en compte la qüestió de la immigració quan es tracta de debats à l’interior dels Estats. 
Segurament la claredat del materialisme dialèctic de Marx ja no sigui possible en un discurs sociològic que pretengui explicar la injustícia i proposar bases per a un nou ordre.

D’altra banda, no n’hi hauria prou amb una revolució que instaurés un nou ordre en algun estat tenint com a eix estructurador la superació de les fronteres i de l’exclusió en nom de la identitat nacional. La qüestió d’un nou ordre internacional que tingui en compte la dada irreversible de la immigració massiva per raons diverses no sembla prou important i existencial per a coagular una revolució. Em sembla que no hi ha lloc per a fer aixecar el puny al crit de refugiats, immigrants uniu-vos.

D’altra banda som prou gent que, per camins diversos -conviccions religioses, valors humans, capacitat d’universalitat i d’esperit...-, estem convençuts que el món dominat pel capitalisme actual, tens per conflictes fora d’occident i alimentat per ells, atemorit pel terrorisme, som molts que estem convençuts que els drets humans no es poden definir a partir de l’estatut de ciutadà determinat per una carta d’identitat, un passaport o un permís de residència. Som molts els que estem convençuts que, si acabem amb les guerres, alliberem la possibilitat de desenvolupament dels països on la desesperança-esperança condueix a la immigració, llavors no serà una massa que pica a les portes d’occident. L’occident esdevindrà menys fanàtic, menys melic del món, i els seus ciutadans tindran menys problemes. 
Ens cal una ideologia per això, ens cal un nou El Capital? Som en una altra era i potser el que ens cal és una nova consciència de nosaltres mateixos, de la nostra relació amb el món i als altres.

I dit això, és com si no hem avançat ni una passa. Com a molt ens hem defensat de les mentides i de les temptacions dels fanàtics tancadors de fronteres i indiferents al sofriment produït per la seva seguretat i el seu benestar.

Xec
*
*
CARTA DEL TEÓLOGO Y SALESIANO XEC MARQUÈS A ANNA ROSSELL

Español (Traducción de Anna Rossell)

Duékoué (Costa de Marfil), 07-09-2016

Cuando el marxismo era capaz de crear una conciencia de clase y de lucha obrera, en el mundo occidental había una división limpia y clara entre el capital y el obrero, entre la propiedad del capital y la fuerza de trabajo del obrero. Había también una Iglesia emparentada y aliada con el capital y el orden establecido. La posibilidad de unificar a la clase obrera venía reforzada por la identificación de un enemigo común. La idea de un nuevo orden también estaba, aunque mucho más sometida a debate, y los medios de lucha daban lugar a tendencias. Pero la esclavitud era patente.

En el siglo XXI la inmensidad humana de lo que llamamos inmigrantes, refugiados, solicitantes de asilo, apátridas crea categorías muy diversas. La ideología que fundamenta la partición entre ciudadanos legales, reconocidos y protegidos por la ley por una parte y, por otra parte, individuos sin papeles, identificados como ilegales y mínimamente protegidos por el reconocimiento de los Estados de los derechos humanos, esta ideología no es tan fácil de identificar como lo era el capitalismo en las teorías de Marx.

Podemos identificar, sí, una ideología nacionalista que alienta políticas de rechazo del extranjero y de reforzamiento de las fronteras, que traza una frontera en el reconocimiento de los derechos humanos en que reconoce o no el derecho a ser ciudadano.
No me puedo imaginar un líder político o social, una estructura organizada política o social, que pueda tener capacidad para unificar la diversidad de la masa humana que un día dejó su casa y se encuentra en un Estado extranjero al que ha accedido legal o ilegalmente.
Podemos identificar organismos, ONG de defensa de los derechos de los inmigrantes y del derecho a la movilidad. Las alternativas políticas de las nuevas izquierdas no parecen tener demasiado en cuenta la cuestión de la inmigración cuando se trata de debates à el interior de los Estados.
Seguramente la claridad del materialismo dialéctico de Marx ya no sea posible en un discurso sociológico que pretenda explicar la injusticia y proponer bases para un nuevo orden.

Por otra parte, no bastaría con una revolución que instaurara un nuevo orden en algún Estado teniendo como eje estructurador la superación de las fronteras y de la exclusión en nombre de la identidad nacional. La cuestión de un nuevo orden internacional que tenga en cuenta el dato irreversible de la inmigración masiva por razones diversas no parece suficientemente importante y existencial para hacer cuajar una revolución. Me parece que no hay lugar para hacer levantar el puño al grito de refugiados, inmigrantes uníos.

Por otra parte somos bastantes quienes, por caminos diversos -convicciones religiosas, valores humanos, capacidad de universalidad y de espíritu...-, estamos convencidos de que el mundo dominado por el capitalismo actual, tenso por conflictos fuera de occidente y alimentado por ellos, atemorizado por el terrorismo, somos muchos los que estamos convencidos de que los derechos humanos no se pueden definir a partir del estatuto de ciudadano determinado por un carnet de identidad, un pasaporte o un permiso de residencia. Somos muchos los que estamos convencidos de que, si acabamos con las guerras, liberamos la posibilidad de desarrollo de los países donde la desesperanza-esperanza conduce a la inmigración, entonces no será una masa que llama a las puertas de occidente. Occidente será menos fanático, menos ombligo del mundo, y sus ciudadanos tendrán menos problemas.
Necesitamos una ideología para ello, ¿necesitamos un nuevo El Capital? Estamos en otra era y quizá lo que necesitamos es una nueva conciencia de nosotros mismos, de nuestra relación con el mundo y los demás.

Y dicho esto, parece que no hemos avanzado ni un paso. Como mucho nos hemos defendido de las mentiras y de las tentaciones de los fanáticos cerradores de fronteras e indiferentes al sufrimiento producido por su seguridad y su bienestar.

Xec

Etiquetas: