CORRESPONDÈNCIA XEC MARQUÈS - ANNA ROSSELL

  • El teólogo y salesiano Xec Marquès (2016)

CARTA DEL TEÒLEG I SALESIÀ XEC MARQUÈS A ANNA ROSSELL /

CARTA DEL TEÓLOGOO Y SALESIANO XEC MARQUÈS A ANNA ROSSELL

Original català (A continuación traducción al español)

Xec a Anna 24 octubre 2016

Benvolguda i estimada,

la teva darrera carta era la teva resposta a la meva estranyesa pel NO del referèndum al poble colombià quant als acords de pau entre el govern i les FARC. Una estranyesa compartida per la majoria de les persones que només hem seguit la notícia a partir dels grans titulars de la premsa. La teva pertinença a Amnistia Internacional et dóna una visió del procés de pau i dels acords molt més objectiva, i des de la perspectiva de les víctimes de 50 anys de guerra i d’un procés en el qual elles no han tingut dret a la paraula.

Estem d’acord que ningú nega la voluntat de PAU del poble colombià i de la diplomàcia internacional. No només la diplomàcia dels governs, també de la societat civil i d’institucions com l’església catòlica i d’altres confessions.

Crec que els conflictes armats, les guerres, les guerrilles, el terrorisme un dia o altre s’han d’acabar. Sigui perquè els objectius que els han provocat s’han assolit, perquè les forces en conflicte estan esgotades o perquè les parts se n’adonen que ha arribat el moment de fer callar les armes i continuar la lluita per d’altres mitjans no violents.

El procés de pau intercolombià no sembla ser motivat per la primera raó. No hi ha ni vencedors ni vençuts. Potser sí que les forces començaven a estar esgotades i que la pressió interna i internacional ha fet precipitar el procés de pau. 
Cap acord de pau pot resoldre tots els conflictes. El seu sentit li ve de crear les condicions polítiques, econòmiques i socials per assegurar que les parts es donen els mitjans per resoldre el conflicte per altres vies que la guerra. I com que la guerra crea víctimes, els acords de pau també. Del que ens escrius podem entendre que les víctimes són les poblacions endògenes desplaçades, que han perdut les seves terres i que, pel fet de no haver estat protagonistes del conflicte, no han vist considerats els seus interessos ni les seves reivindicacions.

Vull apreciar el fet que el president Juan Manuel Santos volgués sotmetre l’acord a referèndum i no imposar-lo per decret o per llei, i que malgrat el NO, les FARC i el govern segueixin creient en el procés de pau i mantinguin el “cessez le feu”. 
Trob idò que hi pot haver dues grans raons en el rebuig de l’acord proposat a signatura:

Una raó és el sentiment que no s’ha fet justícia. Justícia pels crims comesos durant el conflicte. Sense aquest sentiment, que s'ha fet justícia, no hi pot haver reconciliació. Si hi ha negació del dret a la justícia ja no és un acord de pau, sinó un rendició. Hi haurà els vencedors i els vençuts. I resoldre el problema de la justícia no és gens fàcil.

Aquí a Duékoué -Costa d'Ivori- encara hi ha gent que ha de viure el dia a dia veient gent que va cometre crims vivint tranquil•lament i millor que ells mateixos, que en van ser víctimes. Hi ha dos barris en què les forces de la rebel•lió van matar més de cent persones. Un dels barris està habitat majoritàriament per “guérés”, que són els habitants autòctons. Fa dues setmanes van intentar destruir la comissaria de policia perquè al vespre van rebre la notícia de la mort d’un jove que la policia havia detingut unes quantes hores abans. El rector de la parròquia va ser cridat per acompanyar l’alcalde, un jutge i altres autoritats per calmar els ànims i aconseguir un acord. Les persones més implicades políticament amb l'expresident Bagbó, que està sent jutjat a la CPI -la Cort Penal Internacional-, senten amb frustració que el poder polític és en mans de gent que també va cometre crims i atrocitats.

A la República de Costa d'Ivori la guerra va donar un vencedor i un vençut. Desprès, el vencedor endegà el procés de “Reconciliation, Vérité et Justice”. A Colòmbia no hi ha un vencedor ni un vençut. Però açò no vol dir que el camí cap a la pau pugui estalviar-se el repte de la veritat, de la reconciliació i de la justícia. No n’hi ha prou amb una estructura de reinserció dels ex-combatents, cal un procés de reinserció de les víctimes que mai es van decidir a agafar les armes per fer-se justícia ells mateixos.

L’altra raó és la no resolució de la situació creada pel conflicte. La despossessió de la terra de les poblacions desplaçades que han perdut les seves terres i la reducció al silenci dels qui ni van agafar les armes de les FARC ni les de l’exèrcit regular.

De les informacions que ens has donat es pot deduir fàcilment que el moment oportú per als acords de pau pot ser motivat perquè pensen que ja és hora d’explotar la riquesa de les terres inexplotades a causa de la guerra. Una explotació que es presenta molt rendible i que no és possible sense acabar amb el conflicte. Així FARC i govern es posen d’acord perquè l’explotació sigui possible i la riquesa generada beneficiï directament o indirecta ambdues parts. La redistribució de les terres a la població que n’ha estat desplaçada no podria generar el tipus de riquesa distribuïble entre els signataris. Les FARC deixen de ser revolucionàries per esdevenir capitalistes, el govern ja se sap que és liberal.

D’alguna manera el mateix problema es produeix a la República de Costa d'Ivori. La diferència és que el guanyador de la guerra esdevingut poder polític democràticament obtingut i fidel al liberalisme econòmic es posa en garant que l’explotació econòmica de la terra serà en benefici de tots, perquè "si l’Estat és més ric la població també ho serà". Així la població estrangera i al•lògena continua produint riquesa, la població endògena no tindria prou capacitat per fer-ho, i les terres que s’alliberen aamb l'excusa de recuperar reserves naturals són cedides a societat capitalistes productores de fusta. 
En aquest nou conflicte entre l’economia liberal i l’economia social els defensors de la segona ja no tenen ni armes ni ningú amb prou poder per defensar els seus drets. Açò tampoc assegura un acord vers la Pau.

En conclusió, pens que és bo que a Colòmbia s’arribi a un acord de Pau que no sigui la victòria del liberalisme econòmic. Trob que és un bon signe que el NO s’hagi imposat i que el procés de Pau continui. Les víctimes innocents i excloses de procés no tenen altres mitjans de lluita que les ofertes per la democràcia i la gestió del poder de l’Estat. Les FARC i l’Estat no tenen dret a negociar una pau que exclogui els que no han fet mai la guerra i que són exclusivament víctimes. S’han de reconèixer el seu dret a la justícia i a la gestió de les seves terres. Aquest és el preu de la reconciliació de les parts en conflicte amb el poble que durant aquests anys només ha sofert i vist minvats els seus drets.

Una forta abraçada, des d’Agoé-Nyivé, desprès d’una matí de pau i tranquil•litat sense altra cosa a fer que continuar amb la nostra reflexió.

Xec
*
*
Traducción al español de Anna Rossell

CARTA DEL TEÓLOGO Y SALESIANO XEC MARQUÈS A ANNA ROSSELL

Xec a Anna, 24 de octubre 2016

Apreciada y querida:

Tu última carta era tu respuesta a mi extrañeza por el NO del referéndum al pueblo colombiano en cuanto a los acuerdos de paz entre el gobierno y las FARC. Una extrañeza compartida por la mayoría de las personas que sólo hemos seguido la noticia a partir de los grandes titulares de la prensa. Tu pertenencia a Amnistía Internacional te da una visión del proceso de paz y los acuerdos mucho más objetiva, y desde la perspectiva de las víctimas de 50 años de guerra y de un proceso en el que ellas no han tenido derecho a la palabra .

Estamos de acuerdo en que nadie niega la voluntad de PAZ del pueblo colombiano y de la diplomacia internacional. No sólo la diplomacia de los gobiernos, también de la sociedad civil y de instituciones como la iglesia católica y de otras confesiones.

Creo que los conflictos armados, las guerras, las guerrillas, el terrorismo un día u otro tienen que acabar. Sea porque los objetivos que los han provocado han logrado su objetivo, porque las fuerzas en conflicto están agotadas o porque las partes se dan cuenta de que ha llegado el momento de acallar las armas y continuar la lucha por otros medios no violentos.

El proceso de paz intercolombiano no parece estar motivado por la primera razón. No hay ni vencedores ni vencidos. Puede que las fuerzas empezaban a estar agotadas y que la presión interna e internacional ha hecho precipitar el proceso de paz.
Ningún acuerdo de paz puede resolver todos los conflictos. Su sentido le viene de crear las condiciones políticas, económicas y sociales para asegurar que las partes se dan los medios para resolver el conflicto por otras vías pacíficas. Y como la guerra crea víctimas, los acuerdos de paz también. De lo que nos escribes se desprende que las víctimas son las poblaciones endógenas desplazadas, que han perdido sus tierras y que, por el hecho de no haber sido protagonistas del conflicto, no han visto considerados sus intereses ni sus reivindicaciones.

Quiero apreciar el hecho de que el presidente Juan Manuel Santos quisiera someter el acuerdo a referéndum y no imponerlo por decreto o por ley, y que a pesar del NO, las FARC y el gobierno sigan creyendo en el proceso de paz y mantengan el " cessez le feu".
Sin embargo, creo que puede haber dos grandes razones en el rechazo del acuerdo propuesto a la firma:

Una razón es el sentimiento de que no se ha hecho justicia. Justicia por los crímenes cometidos durante el conflicto. Sin este sentimiento, el de que se ha hecho justicia, no puede haber reconciliación. Si hay negación del derecho a la justicia ya no es un acuerdo de paz, sino una rendición. Habrá vencedores y vencidos. Y resolver el problema de la justicia no es nada fácil.

Aquí en Duékoué -Costa de Marfil- todavía hay gente que tiene que vivir el día a día viendo que gente que cometió crímenes viven tranquilamente y mejor que ellos mismos, que fueron víctimas. Hay dos barrios en los que las fuerzas de la rebelión mataron a más de cien personas. Uno de los barrios está habitado mayoritariamente por "guérés", que son los habitantes autóctonos. Hace dos semanas intentaron destruir la comisaría de policía porque por la noche recibieron la noticia de la muerte de un joven que la policía había detenido unas horas antes. El rector de la parroquia fue llamado para acompañar al alcalde, aun juez y a otras autoridades para calmar los ánimos y lograr un acuerdo. Las personas más implicadas políticamente con el expresidente Bagbó, que está siendo juzgado en la CPI -la Corte Penal Internacional-, sienten con frustración que el poder político está en manos de gente que también cometió crímenes y atrocidades.

En la República de Costa de Marfil la guerra dio un vencedor y un vencido. Después, el vencedor emprendió el proceso de "Reconciliation, Vérité et Justice". En Colombia no hay un vencedor ni un vencido. Pero esto no significa que el camino hacia la paz pueda ahorrarse el reto de la verdad, de la reconciliación y de la justicia. No basta con una estructura de reinserción de los ex-combatientes, hay un proceso de reinserción de las víctimas que nunca se decidieron a tomar las armas para tomarse la justicia por su mano.

La otra razón es la no resolución de la situación creada por el conflicto. La desposesión de la tierra de las poblaciones desplazadas que han perdido sus tierras y la reducción al silencio de quienes ni cogieron las armas de las FARC ni las del ejército regular.

De las informaciones que nos has dado se desprende fácilmente que el momento oportuno para los acuerdos de paz puede venir motivado porque piensan que ya es hora de explotar la riqueza de las tierras no explotadas debido a la guerra. Una explotación que se presenta muy rentable y que no es posible si no se acaba el conflicto. Así FARC y gobierno se ponen de acuerdo para que la explotación sea posible y la riqueza generada beneficie directa o indirectamente a ambas partes. La redistribución de las tierras a la población que ha sido desplazada no podría generar el tipo de riqueza distribuible entre los firmantes. Las FARC dejan de ser revolucionarias para convertirse en capitalistas, el gobierno ya se sabe que es liberal.

De alguna manera el mismo problema se produce en Costa de Margil. La diferencia es que el ganador de la guerra, convertido en poder político democráticamente y fiel al liberalismo económico, se convierte en garante de que la explotación económica de la tierra será en beneficio de todos, porque "si el Estado es más rico la población también lo será". Así la población extranjera y alógena continúa produciendo riqueza, la población endógena no tendría suficiente capacidad, y las tierras que se liberan bajo la excusa de recuperar reservas naturales son cedidas a empresas capitalistas productoras de madera.
En este nuevo conflicto entre la economía liberal y la economía social los defensores de la segunda ya no tienen ni armas ni nadie con suficiente poder para defender sus derechos. Esto tampoco asegura un acuerdo hacia la Paz.

En conclusión, pienso que es bueno que en Colombia se llegue a un acuerdo de Paz que no sea la victoria del liberalismo económico. Encuentro que es un buen signo de que el NO se haya impuesto y que el proceso de Paz continúe. Las víctimas inocentes y excluidas de proceso no tienen otros medios de lucha que las ofertas para la democracia y la gestión del poder del Estado. Las FARC y el Estado no tienen derecho a negociar una paz que excluya los que no han hecho nunca la guerra y que son exclusivamente víctimas. Se deben reconocer su derecho a la justicia y la gestión de sus tierras. Este es el precio de la reconciliación de las partes en conflicto con el pueblo que durante estos años sólo ha sufrido y visto mermados sus derechos.

Un fuerte abrazo, desde Agoé-Nyivé, después de una mañana de paz y tranquilidad sin otra cosa que hacer que continuar con nuestra reflexión.

Xec

Etiquetas: