CORRESPONDÈNCIA XEC MARQUÈS-ANNA ROSSELL / CORRESPONDENCIA XEC MARQUÈS-ANNA ROSSELL

  • La escritora Anna Rossell

CARTA D'ANNA ROSSELL AL TEÒLEG I SALESIÀ XEC MARQUÈS/

CARTA DE ANNA ROSSELL AL TEÓLOGO Y SALESIANO XEC MARQUÈS

Original català (A continuación viene traducción al español)

El Masnou, 28-10-2016

Estimat Xec,

la teva darrera carta aprofundeix la nostra encetada reflexió sobre els processos de pau després d’un conflicte bèl•lic, una reflexió que varem iniciar arran dels que s’han endegat recentment a Colòmbia entre el Govern del país i la guerrilla de les FARC.
 
Partiré d’algunes de les reflexions que fas, que em serveixen d’impuls per seguir el fil i desenvolupar el tema, basant-me en informacions generals i documents d’Amnistia Internacional.

Dius:

”Cap acord de pau pot resoldre tots els conflictes. El seu sentit li ve de crear les condicions polítiques, econòmiques i socials per assegurar que les parts es donen els mitjans per resoldre el conflicte per altres vies que la guerra.”

Sí, així és. Quan les parts implicades s’asseuen a negociar un vertader acord de pau –si és que la intenció és honrada i no hi ha altres interessos que la pau-, han de crear les condicions polítiques, econòmiques i socials per assegurar que les parts es donen els mitjans per resoldre el conflicte per la via del diàleg. Aquesta és la condició indispensable perquè l’acord pugui arribar a bon port. Si no hi ha aquesta intenció honrada, vol dir que es persegueixen altres objectius; el punt de partida no és el que cal. Llavors els acords de pau són una fal•làcia, només un encobriment d’interessos que no es volen fer públics.
  
Aquest és, tal com jo ho veig, el cas de Colòmbia. I és per aquest motiu que el referèndum sobre el procés de pau va donar una majoria de NO.
 
Hi ha raons clares que fan pensar que aquest intent d’acord parteix d’una base falsa i que hi ha interessos sospitosos al darrera:

-Aquesta guerra, que ha causat tants i tants morts, sobre tot entre la població camparola indígena, que fa gairebé seixanta anys que dura –va començar la dècada dels anys 60 del segle passat-, ha estat protagonitzada pel Govern, diverses guerrilles autodenominades marxistes/leninistes (FARC, ELN, EPL), a les quals, passant els anys, es van sumar grups paramilitars d’extrema dreta, càrtels del narcotràfic i altres bandes criminals.

Segons he llegit a Internet la guerrilla EPL (Ejército Popular de Liberación) pràcticament ja no existeix. Però sí que existeix encara l’ELN (Ejército de Liberación Nacional); és la segona guerrilla més forta després de les FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia):
 
Com pot endegar-se un acord de pau durador i seriós sense que hi participin totes les parts implicades? Certament, les FARC són la guerrilla més potent de Colòmbia, però no pas l’única. I, a banda d’això, hi ha altres actors implicats: els paramilitars, els càrtels del narcotràfic i altres bandes...
Aquest és un dels motius que expliquen el NO del referèndum. Però n’hi ha més:

Dius:

“[A Colòmbia] les víctimes són les poblacions endògenes desplaçades, que han perdut les seves terres i que, pel fet de no haver estat protagonistes del conflicte, no han vist considerats els seus interessos ni les seves reivindicacions.”

I també dius més endavant:
 
“[Segons el que tu [Anna] escrivies a la darrera carta molts/es colombians/es tenen]el sentiment que no s’ha fet justícia. [...]. Sense aquest sentiment, que s'ha fet justícia, no hi pot haver reconciliació.”

Així és. Aquestes són les víctimes: les poblacions endògenes, però també les afrocolombianes de la Colòmbia rural. Són els/les camperols/es que s’han vist desplaçats/des forçosament de les seves terres (amb amenaces, morts, violacions, xantatges...), amb la qual cosa han perdut tot el que tenien: les terres que ells/elles conreen i són el seu únic mitjà de subsistència.

Segons Amnistia Internaciona (AI) només l’any 2009 milers d’homes, dones, nens i nens indígenes van perdre la vida, van rebre amenaces i van ser perseguits/des i víctimes de reclutament forçós i de les mines terrestres a mans de grups guerrillers, de l’exèrcit colombià i dels grups paramilitars.

Sentiment que no s’ha fet justícia? Evidentment:

Segons sap AI aquests crims gairebé mai s’investiguen i la situació és tan greu que la pròpia supervivència de molts/es indígenes corre perill seriós.

També sabem (AI) que molt sovint aquestes terres són riques en recursos naturals i d’importància estratègica militar i que és per aquests motius que els/les indígenes i els/les afroamericans/es camperols/es són víctimes de totes les parts del conflicte, que els/les estigmatitzen com a enemic per matar-los/les o per obligar-los/les a marxar de les seves terres.

Sabem que aquestes poblacions camperoles s’han unit per defensar-se i han vist com intentaven dividir-les per afeblir la reclamació dels seus drets.

Sabem també que les víctimes han reclamat fa molts anys al Govern un títol de propietat de les seves terres, que el Govern colombià els va prometre, i que mai no ha arribat.

Sabem que no formen part de les converses de l’anomenat “Procés de Pau” i que, quan van reclamar formar-ne part, el Govern els va dir que els admetria només amb la condició que el Govern escolliria qui els havia de representar. Cosa que, com és comprensible, ells/elles van rebutjar.

Sabem que les normes internacionals de drets humans reconeixen que l’estreta relació dels pobles indígenes amb la terra constitueix la base de la seva cultura i la seva forma de vida i és un element essencial per al gaudi de molts dels seus drets, entre ells els de subsistència i la salut. A causa d’aquesta íntima relació amb la terra, les normes internacionals de drets humans exigeixen un elevat nivell de protecció per al dret a la terra dels pobles indígenes, com per exemple el requisit que els Estats únicament atorguin permisos per a projectes de desenvolupament en terres indígenes amb el consentiment lliure, previ i informat dels pobles que les habiten.

I segueixes dient:

“[Les parts negociadores –Govern i FARC- segurament] pensen que ja és hora d’explotar la riquesa de les terres inexplotades a causa de la guerra. Una explotació que es presenta molt rendible i que no és possible sense acabar amb el conflicte. Així FARC i Govern es posen d’acord perquè l’explotació sigui possible i la riquesa generada beneficiï directament o indirecta ambdues parts”.

Jo també crec que és així, de tot el que acabo d’argüir es pot desprendre fàcilment la sospita que el Govern colombià i les FARC veuen arribat el moment de donar en explotació aquestes terres a empreses multinacionals que les explotin i ells repartir-s’en els beneficis entre només dues parts, que sempre serà molt més sucós que si se’l reparteixen entre totes les forces implicades en la guerra i deixant fora als a les genuïns/es propietaris/es de les terres. La sospita ve reforçada pel fet que el Govern mai no ha donat els títols de propietat reclamats pels/per les camperols/es, que els havia promès, probablement perquè ja veia venir el possible negoci. També pel fet que aquestes terres són molt sovint molt riques en recursos naturals.

Per totes aquestes raons AI denuncia aquesta situació de flagrant violació dels drets humans:

AI demana a TOTES LES PARTS DEL CONFLICTE que respectin el dret de la población rural colombiana a no ser arrossegats a un conflicte que no van crear ells/es.
 
AI demana al govern colombià:
  
Que garanteixi els drets continguts a la Declaració de les Nacions Unides sobre els drets dels pobles indígenes, en concret el dret dels pobles indígenes a no ser desplaçats/des de les seves terres tradicionals i a donar el seu consentiment llibre, previ i informat a qualsevol projecte de desenvolupament econòmic que hi hagi previst fer-se a les seves terres.
  
L’acompliment de l’auto dictat per la Cort Constitucional el gener del 2009 en relació amb els pobles indígenes i el desplaçament, que demana al Govern que dissenyi i posi en marxa un pla que garanteixi els drets dels pobles indígenes desplaçats i en perill.
 
Que garanteixi que tots/es els/les funcionaris/es públics/ques,
inclosos els membres de les forces de seguretat, deixen de fer declaracions públiques que pretenen estigmatitzar els pobles indígenes i els/les seus/ves dirigents, acusant-los/les de pertànyer a grups guerrillers o d’alinear-se amb ells. 

Paral•lelament AI demana als grups guerrillers:
 
Que deixin de reclutar indígenes menors de 18 anys. Tots/es els/les nens/es soldats han de ser alliberats immediatament i rebre atenció adequada en institucions especialitzades, conforme als desitjos dels propis pobles indígenes.
  
Que deixin d’utilitzar armes d’efectes indiscriminats, com ara les mines terrestres antipersonals, que tenen un impacte desproporcionats sobre el pobles indígenes.

Que posin fi i prohibeixin els homicidis deliberats de persones no combatents, inclosos els membres de pobles indígenes, en totes les circumstàncies.

Deixar en llibertat immediatament i sense condicions tots/es els/les civils en poder de les seves forces i comprometre’s a posar fi ara mateix a la pràctica del segrest i la presa d’ostatges.
*
Fins aquí el que exigeix AI.

A banda d’això tu ens il•lustres sobre la dificultat de reconciliació a la República de Costa d’Ivori, que fa pocs anys va viure una guerra molt cruel, les conseqüències de la qual encara cuegen... 

Certament: Com aconseguir la reconciliació? Com es poden oblidar els assassinats de tantes famílies per part dels dos bàndols? Aconseguir-ho és prou difícil. Però, és allò que dèiem: quan hi ha vertader interès que així sigui, quan la intenció és bona, al menys es pot intentar. Però el gest de qui ho intenta ha de ser creïble per part de totes les parts implicades. Com bé dius, les parts implicades han d’entendre que es vol fer justícia, de manera imparcial: Justícia.

Però com ho poden entendre així els/les ivorians/es quan, com tu ens informes, estan veient que qui va cometre aberrants crims forma part del Govern i/o està vivint a tot tren i s’ha enriquit? Són aquestes coses les que atien l’odi i mantenen en “stand by” la set de revenja, una set que només espera el moment més adequat per entrar en acció. Crec que molts dels països africans, tants i tants en una situació similar són un vertader polvorí per aquesta causa. Quan el que s’hauria de fer és apagar les flames, el que es fa és atiar el foc. Quina irresponsabilitat... I dius que el Govern del teu país (Costa d’Ivori) pretén entabanar la gent quan fa tractes amb multinacionals dient-los que “si l’Estat s’enriqueix, aquest enriquiment reverteix en tota la població”... Potser es pensa que la gent no té cap neurona al cervell. Perquè la gent s’ho cregui cal que el Govern tingui un historial de credibilitat, que no és precisament el cas, oi? I com revertir aquestes situacions? Cal revertir-les amb urgència, perquè, si no, la gent no veu cap sortida, no té cap esperança, cap motivació per viure, cap motivació per creure en la justícia, perquè no té un futur il•lusionador que la faci sentir-se part d’un projecte que val la pena. Urgeix trobar una via que retorni l’esperança a la gent.

Una forta abraçada, Xec.

Ja començo a esperar la teva rèplica,

Anna​ 
*
*
CARTA DE ANNA ROSSELL AL TEÓLOGO Y SALESIANO XEC MARQUÈS
(Traducción al español de Anna Rossell)

El Masnou, 28-10-2016

Querido Xec,

tu última carta profundiza nuestra iniciada reflexión sobre los procesos de paz después de un conflicto bélico, una reflexión que iniciamos a raíz del que se ha puesto en marcha recientemente en Colombia entre el Gobierno del país y la guerrilla de las FARC.
 
Partiré de algunas de las reflexiones que haces, que me sirven de impulso para seguir el hilo y desarrollar el tema, basándome en informaciones generales y documentos de Amnistía Internacional.

Dices:

"Ningún acuerdo de paz puede resolver todos los conflictos. Adquiere su sentido al crear las condiciones políticas, económicas y sociales para asegurar que las partes se dan los medios para resolver el conflicto por otras vías no violentas. "

Sí, así es. Cuando las partes implicadas se sientan a negociar un verdadero acuerdo de paz -si es que la intención es honrada y no hay otros intereses que no sean la paz-, deben crear las condiciones políticas, económicas y sociales para asegurar que las partes se dan los medios para resolver el conflicto por la vía del diálogo. Ésta es la condición indispensable para que el acuerdo pueda llegar a buen puerto. Si no hay esa intención honrada, quiere decir que se persiguen otros objetivos; el punto de partida no es el adecuado. Entonces los acuerdos de paz son una falacia, sólo un encubrimiento de intereses que no se quieren hacer públicos.
  
Éste es, tal como yo lo veo, el caso de Colombia. Y es por este motivo por lo que el referéndum sobre el proceso de paz dio una mayoría de NO.
 
Hay razones claras que hacen pensar que este intento de acuerdo parte de una base falsa y que hay intereses sospechosos detrás:

-Esta Guerra, que ha causado tantos muertos, sobre todo entre la población campesina indígena, que hace casi sesenta años que dura -empezó la década de los años 60 del siglo pasado-, ha sido protagonizada por el Gobierno, varias guerrillas autodenominadas marxistas / leninistas (FARC, ELN, EPL), a las que, pasando los años, se sumaron grupos paramilitares de extrema derecha, cárteles del narcotráfico y otras bandas criminales.

Según he leído en Internet, la guerrilla EPL (Ejército Popular de Liberación) prácticamente ya no existe. Pero sí existe todavía el ELN (Ejército de Liberación Nacional); es la segunda guerrilla más fuerte después de las FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia):
 
¿Cómo puede iniciarse un acuerdo de paz duradero y serio sin que participen todas las partes implicadas? Ciertamente, las FARC son la guerrilla más potente de Colombia, pero no la única. Y, aparte de eso, hay otros actores implicados: los paramilitares, los cárteles del narcotráfico y otras bandas...
Éste es uno de los motivos que explican el NO del referéndum. Pero hay más:

Dices:

"[En Colombia] las víctimas son las poblaciones endógenas desplazadas, que han perdido sus tierras y que, por el hecho de no haber sido protagonistas del conflicto, no han visto considerados sus intereses ni sus reivindicaciones."

Y también dices más adelante:
 
"[Según lo que tú [Anna] escribías en la última carta, muchos / as colombianos / as tienen] el sentimiento de que no se ha hecho justicia [...]. Sin este sentimiento, el de que se ha hecho justicia, no puede haber reconciliación."

Así es. Éstas son las víctimas: las poblaciones endógenas, pero también las afrocolombianas de la Colombia rural. Son los / las campesinos / as, que se han visto desplazados / as forzosamente de sus tierras (con amenazas, muertes, violaciones, chantajes...), de modo que han perdido todo lo que tenían: las tierras que ellos / ellas cultivan y son su único medio de subsistencia.

Según Amnistía Internaciona (AI) sólo en el año 2009 miles de hombres, mujeres, niños y niñas indígenas perdieron la vida, recibieron amenazas y fueron perseguidos / as y víctimas de reclutamiento forzoso y de las minas terrestres en manos de grupos guerrilleros, del ejército colombiano y los grupos paramilitares.

¿Sentimiento de que no se ha hecho justicia? evidentemente:

Según sabe AI estos crímenes casi nunca se investigan y la situación es tan grave que la propia supervivencia de muchos/as indígenas corre serio peligro.

También sabemos (AI) que muy a menudo estas tierras son ricas en recursos naturales y de importancia estratégica militar y que es por estos motivos por lo que los / las indígenas y los / las afroamericanos / as campesinos / as son víctimas de todas las partes del conflicto , que los / las estigmatizan como enemigo para matarlos/les o para obligarlos/les a marchar de sus tierras.

Sabemos que estas poblaciones campesinas se han unido para defenderse y han visto cómo intentaban dividirlas para debilitar la reclamación de sus derechos.

Sabemos también que las víctimas han reclamado hace muchos años al Gobierno un título de propiedad de sus tierras, que el Gobierno colombiano les prometió, y que nunca ha llegado.

Sabemos que no forman parte de las conversaciones del llamado "Proceso de Paz" y que, cuando reclamaron formar parte de él, el Gobierno les dijo que los admitiría sólo con la condición de que el Gobierno escogiera quién los debía representarles. Lo que, como es comprensible, ellos / ellas rechazaron.

Sabemos que las normas internacionales de derechos humanos reconocen que la estrecha relación de los pueblos indígenas con la tierra constituye la base de su cultura y su forma de vida, y es un elemento esencial para el disfrute de muchos de sus derechos, entre ellos los de subsistencia y salud. Debido a esta íntima relación con la tierra, las normas internacionales de derechos humanos exigen un elevado nivel de protección para el derecho a la tierra de los pueblos indígenas, como por ejemplo el requisito de que los Estados únicamente otorguen permisos para proyectos de desarrollo en tierras indígenas con el consentimiento libre, previo e informado de los pueblos que las habitan.

Y sigues diciendo:

"[Las partes negociadoras -Gobierno y FARC- seguramente] piensan que ya es hora de explotar la riqueza de las tierras inexploradas debido a la guerra. Una explotación que se presenta muy rentable y que no es posible sin acabar con el conflicto. Así FARC y Gobierno se ponen de acuerdo para que la explotación sea posible y la riqueza generada beneficie directa o indirectamente ambas partes".

Yo también creo que es así, de todo lo que acabo de argüir se puede desprender fácilmente la sospecha de que el Gobierno colombiano y las FARC ven llegado el momento de dar en explotación estas tierras a empresas multinacionales que las exploten y ellos repartirse los beneficios entre sólo dos partes, que siempre será negocio mucho más jugoso que si se lo reparten entre todas las fuerzas implicadas en la guerra, más aún dejando fuera a las genuinos / as propietarios / as de las tierras. La sospecha viene reforzada por el hecho de que el Gobierno nunca ha dado los títulos de propiedad reclamados por los / las campesinos / as, que les había prometido, probablemente porque ya veía venir el posible negocio. También debido a que estas tierras son muy a menudo muy ricas en recursos naturales.

Por todas estas razones AI denuncia esta situación de flagrante violación de los derechos humanos:

AI pide a TODAS LAS PARTES DEL CONFLICTO que respeten el derecho de la población rural colombiana a no ser arrastrada a un conflicto que no crearon ellos / as.
 
AI pide al gobierno colombiano:
  
Que garantice los derechos contenidos en la Declaración de las Naciones Unidas sobre los derechos de los pueblos indígenas, en concreto el derecho de los pueblos indígenas a no ser desplazados/as de sus tierras tradicionales ya dar su consentimiento libre, previo e informado para cualquier proyecto de desarrollo económico que haya previsto hacerse a sus tierras.
  
El desempeño del auto dictado por la Corte Constitucional en enero de 2009 en relación con los pueblos indígenas y el desplazamiento, que pide al Gobierno que diseñe y ponga en marcha un plan que garantice los derechos de los pueblos indígenas desplazados y en peligro.
 
Que garantice que todos / as los / las funcionarios / as públicos / as,
incluidos los miembros de las fuerzas de seguridad, dejan de hacer declaraciones públicas que pretenden estigmatizar a los pueblos indígenas y a sus dirigentes, acusándolos / las de pertenecer a grupos guerrilleros o de alinearse con ellos.

Paralelamente AI pide a los grupos guerrilleros:
 
Que dejen de reclutar indígenas menores de 18 años. Todos / as los / las niños / as soldados deben ser liberados inmediatamente y recibir atención adecuada en instituciones especializadas, conforme a los deseos de los propios pueblos indígenas.
  
Que dejen de utilizar armas de efectos indiscriminados, como las minas terrestres antipersonales, que tienen un impacto desproporcionados sobre los pueblos indígenas.

Que pongan fin y prohíban los homicidios deliberados de personas no combatientes, incluidos los miembros de pueblos indígenas, en todas las circunstancias.

Dejar en libertad de inmediato y sin condiciones a todos / as los / as civiles en poder de sus fuerzas y comprometerse a poner fin ahora mismo a la práctica del secuestro y la toma de rehenes.
*
Hasta aquí lo que exige AI.

Aparte de eso tú nos ilustres sobre la dificultad de reconciliación en la República de Costa de Marfil, que hace pocos años vivió una guerra muy cruel, cuyas consecuencias aún colean ...

Ciertamente: ¿Cómo conseguir la reconciliación? ¿Cómo se pueden olvidar los asesinatos de tantas familias por parte de ambos bandos? Conseguirlo es tarea árdua. Pero lo dicho: cuando hay verdadero interés en que así sea, cuando la intención es buena, al menos se puede intentar. Pero el gesto de quien lo intenta debe ser creíble por parte de todas las partes implicadas. Como bien dices, las partes implicadas deben entender que se quiere hacer justicia, de manera imparcial: Justicia.

¿Pero cómo lo pueden entender así los / las marfileños / as cuando, según nos informas, están viendo que quien cometió aberrantes crímenes forma parte del Gobierno y / o está viviendo a todo tren y se ha enriquecido? Son estas cosas las que fomentan el odio y mantienen en "stand by" la sed de venganza, una sed que sólo espera el momento más adecuado para entrar en acción. Creo que muchos de los países africanos, tantos y tantos en una situación similar son un verdadero polvorín por esta causa. Cuando lo que se debería hacer es apagar las llamas, lo que se hace es avivar el fuego. ¡Qué irresponsabilidad..!. Y dices que el Gobierno de tu país (Costa de Marfil) pretende engatusar a la gente cuando hace tratos con multinacionales, diciéndoles que "si el Estado se enriquece, este enriquecimiento revierte en toda la población". .. Tal vez piensa el Gobierno que la gente no tiene ninguna neurona en el cerebro. Para que la gente se lo crea es necesario que el Gobierno tenga un historial de credibilidad, que no es precisamente el caso, ¿verdad? ¿Y cómo revertir estas situaciones? Hay que revertirlas con urgencia, porque, si no, la gente no ve ninguna salida, no tiene ninguna esperanza, ninguna motivación para vivir, ninguna motivación para creer en la justicia, porque no tiene un futuro ilusionador que les la haga sentirse se parte de un proyecto que valga la pena. Urge encontrar una vía que devuelva la esperanza a la gente.

Un fuerte abrazo, Xec.

Ya empiezo a esperar tu réplica,

Anna

Etiquetas: