Nueva reseña de Anna Rossell

  • Ballet de Barcelona, en su espectáculo «Chronos»

BELLESA EN ESTAT PUR,

EL BALLET DE BARCELONA A LA SALA D'ARGENTONA (BARCELONA)

(divendres, 20-10-2023)

per Anna Rossell

Un gaudi suprem, veure aquesta jove companyia de dansa, que delecta els nostres ulls i les nostres oïdes i ens eleva l'esperit. L'espectacle que acostuma a presentar ens submergeix en un estat gairebé hipnòtic en què no gosem ni tan sols respirar.

Divendres hem tornat a tenir el privilegi de poder contemplar el seu art, ara la seva Gran Gala de Dansa, en aquesta ocasió a La Sala d'Argentona (Barcelona). Aquest magnífic espai polivalent, amb un aforament de 430 persones, acollí divendres, 20 d'octubre, el conjunt de ballarins i un públic entusiasta de totes les edats, que aplaudí amb afecció apassionada, poc comú, cadascuna de les peces. Plena de gom a gom, l'expectativa tensa que emanava de l'espai de butaques abans de començar l'espectacle semblava indicar que la concurrència estava ben informada sobre la qualitat estètica i tècnica que esperava veure i sentir.

La Gran Gala se'ns presentà dividida en dues parts. La primera, un conjunt de peces soltes amb una harmonia comú —amb excepció d'una d'elles, El Quixot, Pas a Dos, que trencava el fil conductor que unia la resta— i que, sense desmerèixer en absolut quant a la qualitat tècnica del ball, semblava una escena extreta d'una sarsuela pel vestuari i la coreografia—. L'ordre que ocupà aquesta, fou la segona peça, feu més radical el trencament amb la primera proposta i les tercera i quarta, un trencament probablement volgut per alguna raó, però difícilment comprensible: ell abillat a mode de torero executant figures sovint amb posat de matador, ella vestida amb tutú i moviments de nina de caixa de música, ens oferí el ball corresponent a la seva respectiva vestimenta, primer interaccionant en parella, després lluint les habilitats dansaires en solitari, que en el cas de la figura masculina fregaven l'acrobàcia. Tot en aquest número dansaire apareixia a posteriori, a la vista de les altres peces del conjunt, com un apart, un excurs, un incís, un paso (ja ho anuncia el títol) segons s'entén el concepte en les arts escèniques de tradició espanyola, un entremès, una mena de divertiment sense relació amb la resta: Narcisa, It won't be long i Brain.

A Narcisa (5 dones i 1 home), It won't be long (1 dona i 1 home) i a Brain (1 dona i 1 home) els ballarins executaren escenes escultòriques en moviment d'una bellesa etèria, sublim. La segona part, de temàtica única, Chronos, segons el mite greco-romà del déu, conductor de la rotació del cel i de l'etern pas del temps. Chronos, una peça llarga, executada per 12 ballarins i ballarines (homes i dones), convidant-nos amb els seus moviments sovint angulosos i subtilment bruscs de les agulles del rellotge, a la reflexió sobre el pas del temps.

Ultra la seva perfecció tècnica, fonamentada en el ballet clàssic, cal subratllar que el Ballet de Barcelona és una companyia trencadora amb una marcada personalitat que el fa encara més excepcional; la seva proposta estètica trenca els paradigmes tradicionals, tant els de la dansa com els socials. Malgrat que els seus moviments parteixen gairebé estrictament de la dansa clàssica, amb el refinament i la suprema elegància del seu moment àlgid al segle XIX, el Ballet de Barcelona revesteix la font de què beu amb una contemporaneïtat extraordinària. Tot un art. Ho fa hibridant la gesticulació i els moviments del cos, sobre tot el dels braços però no exclusivament, amb essencials i decisius tocs d'actualitat, que transformen el seu espectacle en quelcom diferent, nou, que confereix al seu enfocament un segell propi, ens ofereix un novíssim llenguatge. El gresol fon els materials, però no els confon. Alhora que recull l'herència la transforma i la posa al dia amb una perfecció tècnica remarcable, mestratge en la idea i genialitat en la coreografia i l'execució. És així com es confegeix la bellesa i es fa perviure en el temps la cultura.

L'actualització es mostra i demostra també en la seva clara voluntat de transgredir en l'àmbit social; ho evidencien les coreografies i el vestuari. Amb l'excepció esmentada més amunt (El Quixot, Pas a Dos) els ballarins s'abillen amb maillots absolutament ajustats al cos, d'una sola peça (elles) i de dues peces amb final de pantalon no ajustat (ells), o bé ells amb el tors nu, i aquesta indumentària, que marca amb detall l'anatomia humana, minimitza al seu torn la diferència entre la masculina i la femenina, els serveix per a reivindicar l'exclusiva individualitat de la persona per a definir la seva identitat de gènere. Més encara quan alguns rols femenins els executa un ballarí d'anatomia masculina. També en les imatges-escultures que ens proposen reivindiquen i denuncien, quan, per posar un exemple, a Chronos un nodrit grup de ballarins treu la faldilla amb moviments que suggereixen violència al personatge central, que s'allunya humiliat i avergonyit.

No vull deixar de banda la música elegida, sempre molt suggerent i exactament pensada per a cada coreografia —música i fil narratiu conformen un tot inseparable—. També cal destacar la il·luminació, un element bàsic per a donar als ambients l'atmosfera especialment buscada, sense la qual els quadres no acomplirien la seva funció.

Us recomano que seguiu l'art d'aquest conjunt de ballet. Art, la paraula, queda curta, molt curta, perquè els matisos són infinits. Us interessarà i, sobretot, us hipnotitzarà. A la Gala de Dansa hi intervingueren catorze ballarins d'arreu del món, establerts a Barcelona, tots ells professionals formats en escoles de prestigi, alguns d'ells també coreògrafs del Ballet. A la seva pàgina web hi trobareu els noms de tot l'equip que compon el Ballet de Barcelona, així com alguns vídeos curts i la programació d'actuacions de cada temporada: https://www.balletdebarcelona.com/ca/

No hi ha dubte que l'equip sencer està ben cohesionat. L'excel·lent fruit de la seva feina ho palesa.

©Anna Rossell

(Filòloga alemanya, escriptora, poeta, crítica literària i gestora cultural)

https://ca.wikipedia.org/wiki/Anna_Rossell_Ibern

http://www.annarossell.com/

http://es.wikipedia.org/wiki/Anna_Rossell_Ibern

https://twitter.com/Raboliut

https://www.instagram.com/rossellanna/

http://www.annarossell.com/tags/curriculum-catala

http://www.annarossell.com/tags/curriculum-espanol

Etiquetas: